Abdullah Öcalan vapautettava ja lehdistön sananvapaus turvattava

25.08.2016 - 10:45

Miljoonien kurdien ideologinen johtaja ja Kurdistanin työväenpuolueen (PKK) perustajajäsen Abdullah Öcalan on ollut vangittuna Turkissa jo yli 16 vuotta. Valtion johdossa oleva, vuonna 2001 perustettu Oikeus ja kehitys-puolue (Adalet ve Kalkınma Partisi, AK Parti, AKP) on konservatiivinen ja islamistinen puolue, joka ajaa liberaalia markkinataloutta ja Turkin jäsenyyttä Euroopan unionissa. AKP-vetoinen hallinto on pitänyt Öcalania eristyksissä viime kuukaudet ja tämä onkin herättänyt huolta hänen terveydentilastaan. Edes hänen perheensä ei ole saanut yhteyttä vankiin.

Turkissa kesällä tapahtuneen vallankaappausyrityksen jälkeen AKP on koventanut otteitaan koko kurdiväestöä kohtaan. Euroopan unionin keskiössä olevat jäsenvaltiot tukevat nykyistä Turkin hallintoa ja antavat samalla suostumuksensa kokonaisen kansan alistamiselle.

Suomen kommunistisen puolueen poliittinen toimikunta tuomitsee Öcalanin eristyksessä pitämisen ja vaatii hänen vapauttamistaan. Myös kurdien alueille tehdyt lukuisat hyökkäykset ja pommitukset tulee lopettaa välittömästi. Lisäksi toimikunta vaatii EU:n jäsenvaltiota lopettamaan kansainvälisistä ihmisoikeuksista piittaamattoman AKP:n tukemisen.

Turkki on koventanut otteitaan lehdistöä ja sananvapautta kohtaan kesällä tapahtuneen vallankaappausyrityksen jälkeen. Viime viikolla Istanbulissa tyhjennettiin Özgür Gündem -lehden toimitus ja paikalla olleet toimittajat otettiin kiinni. Myöhemmin osa toimittajista päästettiin vapaaksi, mutta naiskolumnisti Aslı Erdoğan pidettiin edelleen eristyksissä. Hänen ei annettu puhua asianajajalle moneen päivään ja lopulta kolumnisti vangittiin hatarien syytösten kera. Toimitukseen tehdyn ratsian ja koko toimituksen sulkemisen taustalla on lehden PKK-myönteisyys. Tällainen sananvapautta rajoittava toiminta ottaa suoraan mallinsa fasistisilta liikkeiltä.

SKP:n poliittinen toimikunta tuomitsee Turkin AKP-hallinnon suorittamat iskut Özgür Gündem -lehden toimitusta ja kaikkia toimittajia kohtaan, jotka ovat joutuneet rajoittamaan työtänsä sananvapauden kustannuksella.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.