Ahdistava ja koskettava Sovinto

08.04.2011 - 13:44
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Outi Mäenpää palkittiin Sovinnon naissivuosasta. Kuvassa myös perheen lapsia näyttelevät Junior ja Tehilla Blad. / Tuotantoyhtiö |

Pernilla Augustin Sovinto-elokuva on raju kuvaus Ruotsiin muuttaneen suomalaisperheen köyhyydestä, kielitaidottomuudesta, häpeästä, alkoholismista ja syrjäytymisestä. Se on samalla ahdistava, yksioikoinen ja koskettava. Koskettavaksi sen tekevät hienot näyttelijäsuoritukset ja ammattitaitoiset elokuvantekijät.

Elokuvan käsikirjoitus perustuu löysästi Susanna Alakosken palkittuun Sikalat (Svinaslängor) -romaaniin. Kirjan pohjalta odotin elokuvalta paljon, mutta odotukset eivät täysin täyttyneet. Sovinto oli paikoitellen lähes ylivoimaista katsottavaa, ja kysyä sopiikin, eikö vähemmän oksennusta, ulosteita ja väkivaltaa olisi riittänyt osoittamaan perheen kurjuutta? Ja mihin oli kadonnut viattomuus, rakkaus ja kauneus, jota Alakosken kirjassa – kaikesta huolimatta – on paljon?

Juonellisesti elokuva ei ole kovin kummoinen. Onnellista perhe-elämää viettävä Leena saa puhelinsoiton eteläruotsalaisesta sairaalasta, jossa äiti on kuolemaisillaan ja haluaisi vielä kerran tavata hänet. Edellisestä tapaamisesta on kulunut lähes parikymmentä vuotta. Tuona aikana Leena on avioitunut ja saanut kaksi lasta ja kohonnut ruotsalaiseen keskiluokkaan.

Lapsuuden rankat kokemukset ja muistot alkoholistivanhemmistaan Leena on haudannut pois mielestään niin tehokkaasti, ettei edes aviomies tiedä äidin olevan edelleen elossa. Matka kuolevan äidin luo ja lapsuudenkotiin nostaa pintaan ahdistavat muistot, jotka Leena on halunnut hävittää mielestään.

Elokuvan käsikirjoituksen ovat tehneet Pernilla August ja Lolita Ray. Aikuisen Leenan roolissa on Millenium trilogiassa Lisbeth Salanderia näytellyt Noomi Rapace. Leenaa lapsena esittävä Tehilla Blad on aivan ihana, samoin pikkuveli Sakaria esittävä Junior Blad. Hienot roolit tekevät myös Outi Mäenpää Leenan ylpeänä äitinä ja Ville Virtanen rapajuopoksi taantuvana isänä. Henkilöohjauksessa Pernilla August on onnistunut hyvin ja saanut näyttelijöistä irti uskomattoman hienoja suorituksia.

Sovinto sai tammikuussa kolme Guldbagge-elokuvapalkintoa. Outi Mäenpää palkittiin parhaasta naissivuosasta, Pernilla August palkittiin parhaasta ohjauksesta ja Åsa Mossberg leikkauksesta. Guldbagge on Ruotsin merkittävin elokuvapalkinto.

* * *

Trailerivideo YouTubessa >>

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kulttuuri

Kommentit (1 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.