Aika rakentaa ammattiliittojen yhteisrintamaa

11.02.2011 - 12:09
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Palkankorotuksiin on varaa myös rakennusalalla, arvioi Uusi suunta Rakennusliitolle -ryhmä. / Tero Maaniemi |

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) ylijohtaja Aki Kangasharju totesi viime viikolla Kauppalehdessä, että kolmen prosentin palkankorotus ei kaataisi Suomen talouskasvua.

Jos inflaatio olisi noin 2,5 % vuonna 2011, reaalipalkkojen nousu olisi 0,3 -0,5 %. Tuottavuuden kasvu olisi yli 1 %. Suomen talouden kasvun arvioidaan olevan melkein 4 % vuonna 2011.

Kun talous on lähtenyt nousuun ja tämän seurauksena rakentaminen vilkastunut tänä talvena ja suuret yritykset ovat jakaneet avokätisesti suuria osinkoja omistajilleen. Palkankorotuksiin on varaa myös rakennusalalla, arvioi Uusi suunta Rakennusliitolle -ryhmä torstaina antamassaan tiedotteessa.

Palkankorotusta saatava viidestä kuuteen prosenttia

Ryhmän puheenjohtaja Reijo Sutinen arvioi, että rakennusliiton johdon 3,5%:n palkankorotusesitys on täysin riittämätön.

– Palkankorotustavoitteen tulee olla 5-6 % luokkaa, kun tavoitellaan 2,5-3% reaaliansioiden korotusta. Tämä on mahdollista saavuttaa, jos ammattiliitot rakentavat yhteisrintaman EK palkka ankkuria vastaan. Nykyinen tilanne huutaa tällaisen rintaman rakentamista, koska nyt on käsillä yli miljoonan työtekijän palkantarkistusneuvottelut.

Rakennusliiton on nyt toimittava aloitteellisesti ammattiliittojen yhteisrintaman rakentajana.

– Ammattiliittojen keskinäinen solidaarisuudesta ja yhteisrintaman rakentamisesta on hyvä ja innostava esimerkki kuljetusalojen liittojen tuki Finnairin lakon yhteydessä, kommentoi Sutinen.

Uusi suunta Rakennusliitolle

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (21 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.