Ainutlaatuinen lehtijuhla tulee Turkuun

20.09.2013 - 12:35
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Turkulaiset Antti Sandberg ja Teea Jäske juontavat myös lauantai-illan Tiedonantaja-klubin. / Hertta Sandberg |

Viime viikkoina Turun seudun kommunisteilla on riittänyt puuhaa toritelttojen ja banderollien kanssa. Sisääntuloväylille ja lyhtypylväisiin levitetyt plakaatit kutsuvat kaupunkilaisia mukaan viikonloppuna järjestettävään Tiedonantaja-festivaaliin. 

Turkulainen pariskunta Teea Jäske ja Antti Sandberg kertoo tapahtuman valmistelujen alkaneen jo keväällä. 

–  Turussa radikaali lehtijuhla on ainutlaatuinen kolmen päivän kokonaisuus vasemmistolaista politiikkaa, Teea kuvaa. 

Kansainvälistä solidaarisuutta

Festivaalin ensimmäisten tapahtumien joukossa on Kårenilla pidettävä Solidaarisuuskeskustelu, jonka kanssa samaan aikaan Turun torilla järjestetään Toriparlamentti. Kaksi vuotta sitten juuri Tiedonantaja-festivaali oli Suomessa ensimmäinen paikka, jossa toridemokratiaa levittävä Occupy Wall Street -liike nostettiin esiin Suomessa

– Tänäkin vuonna tarjolla on kansainvälistä näkemystä vasemmistolaiseen vaihtoehto-politiikkaan niille, jotka eivät halua seurata tämänhetkisen hallitusvasemmiston tai EU:n taloususkovaisten linjoja, lupaa Antti Sandberg.

Siitä pitävät huolen Uuden vasemmiston haasteet -keskusteluun osallistuvat Vasenryhmän kansanedustaja Jyrki Yrttiaho, SKP:n puheenjohtaja J.P. Väisänen ja Kreikan suurimmaksi puolueeksi nousseen vasemmistolaisen SYRIZAn talouspolitiikan asiantuntija Stefania Georgakakou-Koutsonikou

– Monella vasemmalle kallellaan olevalla toimijalla tuntuu tällä hetkellä olevan hieman pallo hukassa. Arvelisin ainakin näillä festivaalilla esiintyvillä puhujilla olevan tarjolla selkeitä ajatuksia, joihin tarttua, Sandberg toteaa. 

Ympäristö huutaa radikalismia

Kapitalistisen kaivosteollisuuden kärjistämä kamppailu luonnon puolesta on yksi festivaalin kärkiteemoista.

Vaikka Talvivaaran vuodot ovat jo Suomen historian pahimpia ympäristökatastrofeja, on suuryrityksillä edelleen vapaat kädet kaavailla uusia jättivaltauksia. Teea Jäsken mukaan ympäristöliikkeeseen tarvitaankin nyt avuksi liuta sarvia ja hampaita.

– Tiedonantaja-festivaalin ympäristökeskustelussa tuskin puhutaan vihreästä kapitalismista  ja viherkatoista, kun alustajina ovat Hannu Hyvönen Stop Talvivaara -liikkeestä, Ville Rantanen Vihreästä puolueesta ja Kuntaliiton Maija Hakanen SKP:stä.

Antti Sandberg arvioi panelistien osaavan tuoda ympäristökeskusteluun luokkatietoisuuden lisäksi paljon kaivattua ihmislähtöisyyttä.

– Nythän näitä asioita ratkotaan päättäjien kesken aina vain rahan kiilto silmissä.

Perusturvaa lapsiperheille

Festivaaleilla puhutaan myös sosiaaliturvasta ja siitä, miten sitä voidaan parantaa. Kahden pienen lapsen vanhempina pariskunta korostaa perusturvan toimivuudella olevan lapsiperheille suuri merkitys. 

– Pienituloisten lapsiperheiden lisäksi meillä on erityisesti yksinhuoltajaköyhyyttä, sillä yhden vanhemman perheiden määrä on kasvanut suuresti, Teea muistuttaa.

Perheiden arkeen ei hallituksen viimeisimpien budjettilinjausten perusteella ole Teeasta luvassa lisää turvaa - pikemminkin on tulossa turpaan. 

– Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoittaminen on alku sosiaalisen turvaverkon reikiinnyttämiselle myös päivähoidon osalta. 

Antti Sandbergin mielestä kotihoidontuen jakaminen puoliksi molemmille vanhemmille on tasa-arvon kannalta hieno ajatus, mutta käytännössä se luultavasti tulee puolittamaan lasten kotihoidon ajan.

– Ehkäpä tasa-arvon edistämisen sijaan kotihoidontuen maksamisajan lyhentäminen on ollut päätöksen tarkoituskin, valitettavasti. 

– Kuviosta puuttuu vain työpaikat, joihin vanhemmat hoitovapaalta palaavat, Teea lisää.

Tiedonantaja-festivaali Turussa 21.-22.9. - Ohjelma ja lisätiedot osoitteesta www.tiedonantaja-festivaali.net

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa