Ajankohtainen Eurooppa esillä Tiedonantaja-festivaalilla

05.09.2011 - 12:17
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Kreikassa talouskriisi ja sen tuoma leikkauspolitiikka ovat nostattaneet protesteja jo vuosia. Kuva opiskelijoiden mielenosoituksesta joulukuulta 2008. / Solidnet |

Tampereella lauantaina 17. syyskuuta järjestettävä Tiedonantaja-festivaali saa kansainvälisiä vieraita maista, jotka ovat juuri nyt erittäin ajankohtaisia.

Kreikasta on yritetty tehdä koko Euroopan talousalueen kriisin syntipukki. Valtamediassa on pyöritelty jos jonkinlaisia tietoja kreikkalaisen työelämän kummallisuuksista, jättipalkoista, laiskanpulskeista elämäntavoista ja veronkierrosta, joita on pidetty Kreikan talouskriisin taustatekijöinä.

Nyt sekä Kreikan että muiden EU-maiden poliittinen eliitti – johon kuuluu myös Kataisen hallitus vakuusvaatimuksineen – on ajamassa kansakuntaa julkisen sektorin leikkausten ja yksityistämisten nälkäkuurille – mutta ei ilman vastarintaa.

Tiedonantaja-festivaalille saapuva Nikos Pappas, Euroopan vasemmiston edustaja ja Kreikan Synaspismoksen keskuskomitean jäsen, tuo tuulahduksen Välimeren nousevasta vallankumouksellisesta liikkeestä.

Kreikassakin on viime vuosina nähty useita yleislakkoja, mielenosoituksia ja protesteja. Mistä oikein on kyse? Mitä me suomalaiset voisimme oppia Kreikan työväen- ja kansanliikkeistä? Näihin kysymyksiin voi hakea vastauksia Pappasilta, jolla on ensikäden kokemusta Kreikan poliittisesta tilanteesta.

Nikos Pappas on mukana Miten ulos kriisistä? -keskustelussa Hällä-näyttämöllä (Hämeenkatu 25) klo 16.30 sekä samassa paikassa järjestettävällä Tiedonantaja-klubilla myöhemmin illalla.

Venäjän vaalien alla

Venäjällä on tulossa lyhyessä ajassa kaksi tärkeää vaalia. Uusi duuma valitaan joulukuun alussa ja presidentti ensi vuoden maaliskuussa.

450-jäsenistä duumaa hallitsee pääministeri Vladimir Putinin johtama Yhtenäinen Venäjä, Suomen kokoomuksen sisarpuolue.

Länsimedia tuppaa usein unohtamaan, että vahvin oppositiovoima Venäjällä on Venäjän federaation kommunistinen puolue, NKP:n perillinen. Tiedonantaja-festivaalin vieraaksi tuleva Venäjän federaation kommunistisen puolueen keskuskomitean jäsen Artem Prokofiev kertoo, minkälaisissa tunnelmissa vaaleihin Venäjällä ollaan menossa ja mikä on kommunistien asema Yhtenäisen Venäjän itsevaltaisesti hallitsemassa poliittisessa kuviossa.

Lenin-museossa (Hämeenpuisto 28) klo 10 alkavassa mielenkiintoisessa keskustelussa Prokofievia jututtaa museon johtaja Aimo Minkkinen, joka on eräs Suomen johtavia Venäjä-tuntijoita.

Myös Prokofiev on mukana illan Tiedonantaja-klubilla.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (2 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.