Ajankohtainen Marx

28.04.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 17/2006.

Aave kummittelee edelleen Euroopassa – nimittäin marxilaisuuden aave. Jälkimodernit teoriat ja uusliberalismi ovat 1980-luvun alusta saakka yrittäneet sitä eri tavoin kukistaa. Lopullisesti Marxista luultiin päästyn viimeistään reaalisosialismin romahduksen myötä.


Toisin kuitenkin kävi. Marxin ajatuksilla on jälleen kysyntää. Monen mielestä Marxin teoriat ovat tänä päivänä ajankohtaisempia kuin aikoihin.




Kapitalistisen järjestelmän ristiriidat



Akateeminen sosialistiseura ylläpitää säännöllistä marxilaista opintotoimintaa pääasiassa Helsingin yliopiston piirissä. Seuran johtokuntaan kuuluva Miika Kabata on opiskellut valtiotieteellisessä tiedekunnassa käytännöllistä filosofiaa. Tällä hetkellä hän työskentelee peruskoulun erityisopettajana ja vetää vapaa-ajalla marxilaista opinto- ja keskustelupiiriä.


Kabata kiinnostui historian kautta myös vasemmistolaisesta politiikasta, joka pyrki tarjoamaan solidaarisen yhteiskunnan mallia yhteiskunnan epäkohtien tilalle.


– Suomalainen kapitalismi, joka oli tuottanut laman ja suurtyöttömyyden, ei näyttänyt 1990-luvun puolivälissä tarjoavan kestävää ja oikeudenmukaista yhteiskunnallista mallia. Marx oli analysoinut ensimmäisenä kapitalistisen järjestelmän ristiriitoja ja niin aloin kiinnostua myös hänen ajattelustaan, kertoo Kabata. Samalla heräsi luonnollisesti mielenkiinto myös muita marxilaisia ja vasemmistolaisia yhteiskunnallisia ajattelijoita kohtaan.




Historiallinen kapitalismi



Marxin mukaan kapitalismi on globaali järjestelmä, jonka luonnetta ja kehitystä tulee ymmärtää historiallisesti.


– Tämä järjestelmä on taipuvainen kriiseihin ja sisäisiin vastakkaisuuksiin esimerkiksi luokkien tai kilpailevien kapitalistien tai jopa valtioiden välillä. Minkä tahansa historiallisen järjestelmän tapaan myös kapitalistinen maailmanjärjestelmä on ohimenevä yhteiskunnallinen järjestely, summaa Kabata mielestään Marxin keskeisimpiä ja kestävimpiä ajatuksia.


Miika Kabata itse on tehnyt filosofisia ja sosiologisia tutkimuksia, joista osa liittyy suoraan tai epäsuorasti Marxin ajatuksiin. Mitään merkittäviä julkaisuja ei vielä ole ilmestynyt.


Yhteiskunnallinen valtavirtatutkimus ei vieläkään tarpeeksi huomioi Marxia.


– Marxin "unohtaminen" Suomessa 1980-luvulla oli hämmästyttävä tapahtuma, jossa vain muutamat osallistujat pyrkivät intellektueelisesti perustelemaan muuttuneita kantojaan ja kiinnostuksen kohteitaan. Nämäkin argumentit olivat erittäin heikkoja, sanoo Kabata. Marxin hylkäämisen syynä olivat siis muut kuin tieteelliset syyt.




Sosialismi.net



Nykyteknologian aikakaudella ei välttämättä tarvitse raahautua kirjastoon, mikäli mielii sivistää itseään sosialismin klassikkoteksteillä. Internetistä löytyy runsaasti mielenkiintoista materiaalia, jota voi joko selailla ruudulla tai tulostaa paperille.


Kansainvälisen Marxists Internet Archiven (MIA) lisäksi tarjolla on tamperelaisen Miika Salon muutama vuosi sitten perustama sosialismia esittelevän sivusto sosialismi.net. Sivuilta löytyvät niin Marxin ja Engelsin Kommunistisen puolueen manifesti kuin Leninin Valtio ja vallankumouskin. (MK)



* * *


www.helsinki.fi/jarj/ass/


www.marxists.org/suomi/


www.sosialismi.net

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli