AKT vauhditti satamien neuvotteluja mielenosoituksella
Ahtaajien lakko alkoi satamissa torstaina klo 6.
Vielä torstaina päivällä oli epäselvää, miten satamien neuvotteluja jatketaan.
Kovin vääntö käydään muutosturvasta eli erorahan suuruudesta. AKT vaatii irtisanottaville vuoden palkan suuruista erorahaa.
Helsingissä kokoontui torstaina klo 17 AKT:n satamaväen ja tukijoiden mielenosoitus, joka marssi Kiasmalta Elinkeinoelämän keskusliiton toimitilojen eteen Etelärantaan. Mielenosoituksen viesti oli selvä: neuvotteluissa ei kannata antaa tuumaakan periksi. AKT:n vaatimkset eivät ole kohtuuttomia. Kohtuutonta on EK:n ja työnantajapuolen yritykset heikentää työehtoturvaa laman varjolla.
SKP:n mukaan AKT:n satamia koskeva lakkotaistelu ansaitsee kaiken tuen.
– Työtaistelussa on kyse paitsi palkankorotuksista myös periaatteellisesti tärkeästä irtisanomisten korvaamisesta, joka rajoittaisi työnantajien pyrkimyksiä käyttää halpatyövoimaa. Tällä on merkitystä myös muiden alojen työntekijöiden kannalta. Työnantajat pyrkivät laajalla rintamalla murentamaan työehtosopimusten sitovuutta, lisäämään osa-aikatöiden osuutta ja laajentamaan halpatyövoiman markkinoita, sanotaan SKP:n kannanotossa.
Työnantajapuolen röyhkeydestä ja vastuuttomuudesta kertoo se, että samaan aikaan kun he vaativat työntekijöitä tyytymään lähes nollalinjan palkankorotuksiin, ovat jakavat pörssiyhtiöt osinkoja keskellä lamaa 13 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.
– Varaa palkkojen korottamiseen on siis olemassa, SKP:n kannanotossa muistutetaan.
Mistä satamien työtaistelussa on kysymys?
SKP:n kannanotto kokonaisuudessaan
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Helsingin kaupungin johdossa valmistellaan linjauksia, joilla osa kaupungin omistamasta Helen-konsernista voidaan myydä pois. Jos esitys hyväksytään, se avaa mahdollisuuden myydä Helenin muita omistuksia kuin tarkemmin määrittelemättömät ”strategisesti tärkeät verkot”. Myös Helenin osakkeista voitaisiin myydä lähes puolet.
Hallitus esittää, että ”Suomi osallistuu täysimääräisesti Naton toimintaan”, ilman varauksia ydinaseista ja tukikohdista. Linja myös ydinasepolitiikassa on muuttunut. Suomen edustajat äänestivät tänä syksynä YK:ssa ensi kertaa ydinasekieltosopimusta vastaan ja ulkoministerikin myönsi eduskunnassa, että näin toteutettiin Naton yhteistä politiikkaa.
Saamelaiskäräjien päätöksen ytimessä on kysymys alkuperäiskansan itsemääräämisoikeuden toteutumisesta. Suomen valtion on todettu voimassa olevan saamelaiskäräjälain osalta toistuvasti rikkoneen kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.