Alipalkkatyö ei leiville lyö

01.02.2013 - 10:38
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Seppo Kuoppalan (toinen oik.) mukaan poliittinen eliitti on vieraantunut kansasta. Tämä näkyy muun muassa työministeri Lauri Ihalaisen työnantajaa nuoleskelevissa lausunnoissa. / Veikko Koivusalo |

Talvisen Helsingin keskiviikkopäivä on harmaa. Loskaisesta nollakelistä ja tihkusateesta huolimatta eduskuntatalon edustalle kokoontuu sinnikäs mielenosoittajajoukko.

Alkamassa on Raamit natisee -tempaus, jota kutsussa luonnehditaan ”oleskelulliseksi yhteiskuntatapahtumaksi”. Tempauksen puuhamiehenä on jyväskyläläinen Jukka Hämäläinen, joka vuodenvaihteen jälkeen suivaantui erityisesti Elinkeinoelämän keskusliiton palkanalennuspuheisiin ja haluttomuuteen noudattaa sopimuksia. EK:n vitkuttelu jo sovitussa koulutusvapaakiistassa oli Hämäläiselle viimeinen pisara. Hän alkoi organisoida etupäässä sosiaalisen median kautta mielenosoitusta pääkaupunkiin.


Eliitti vieraantuu kansasta

Jyväskylästä mukaan Raamit natisee -tempaukseen tuli väkeä kokonainen bussilastillinen. Eräs liikkeelle lähteneistä on luokanopettaja Seppo Kuoppala, joka on tuomassa terveisiä paitsi EK:lle, myös työministeri Lauri Ihalaiselle.

Kuoppala on harmissaan kuunnellut Ihalaisen lausuntoja julkisuudessa.

– Ihalainen ylistää, miten työnantajan kanssa voi nyt tehdä yhteistyötä. Ihalainen unohtaa joukkotyöttömyyden ja työolojen huonontumisen kautta linjan, muistuttaa Kuoppala.

Ehkäpä Ihalainen yrittää selittää parhaimmin päin asioita, joille hän ei mitään voi.

– Toisaalta Ihalainen kuuluu vieraantuneeseen päättäjien eliittiin. Hyvin toimeentulevan eliitin edut eivät enää samastu tavallisen kadunmiehen saati heikoimmassa asemassa olevien kanssa. Ihalainen puhuu suurituloisen eliitin suulla, kommentoi Kuoppala.

Hän myös pitää pöyristyttävänä ja suorastaan laittomana tapaa, jolla edellinen elinkeinoministeri Jyri Häkämies hyppäsi työnantajan leipiin EK:n toimitusjohtajaksi. Häkämies vei kesken ministerikautensa hallituksessa omaksuttua ensikäden tietoa häikäilemättä toisen työmarkkinaosapuolen hyödynnettäväksi.

Pikavoittosaalistajien yhteiskunta

Vastakkain asettelun aika ei ole ohi, mikäli EK:n toimia tarkastelee, pohtii Jukka Hämäläinen. Raamit natisee -mielenosoitus on edennyt eduskuntatalolta Eteläranta Kymppiin, missä sijaitsee EK:n päämaja. Protesti ryhmittyy pysäköintialueelle, aivan EK:n toimistojen ikkunoiden alle.

– Ihmisten tulee saada tehdä työtä, josta he saavat toimeentulonsa ja edellytyksensä elää ihmisarvoista elämää, toteaa Hämäläinen.

Hänen mukaansa on käsittämätöntä, miten oikeisto pyrkii haittamaan harmaan talouden torjuntaa. Veronkierto ja muu harmaa talous pitää pistää topakammin kuriin.

– Järkevä toimeentulo vaatii entistä järjettömämpiä määriä työtä entistä järjettömämmissä työpaikoissa. Toisaalta irtisanovat johtajat saavat bonuksia. Ja kaiken tämän jälkeen vaaditaan vielä palkkojen alentamista. Tämä on sietämätöntä, sanoo Hämäläinen.

Välittämisen ja luottamuksen kulttuuri on Suomesta väistymässä pikavoittojen saalistamisen tieltä. Se on pitkässä juoksussa kaikkien kannalta kohtalokasta.

Kova kovaa vastaan

Mielenosoittajien mukaan tällä hetkellä nimenomaan työnantajaosapuoli ja EK ovat suomalaista yhteiskuntarauhaa ravistelevia tahoja. Ay-liikkeen tehtävänä on pistää tarvittaessa kova kovaa vastaan.

Hämäläisen mukaan EK:n pitää nyt ensi alkuun lopettaa palkka-alen rummuttaminen ja pitää kiinni jo sovituista asioista. Myös harmaan talouden torjuntaan on työnantajan tartuttava ripeämmällä otteella.

Mikäli linja ei muutu, on Etelärannassa luvassa mielenosoituksia jatkossakin – ja entistä suuremmalla porukalla.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (41 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.