Keywords:

Eroakirkosta-palvelu täyttää tänään 20 vuotta

21.11.2023 - 09:15
(updated: 04.01.2024 - 17:24)
Kuvakaappaukset Eroakirkosta-palvelun etusivuista vuosilta 2003 ja 2023.

Eroakirkosta-palvelu avattiin 21.11.2003. Palvelun kautta on kahden vuosikymmenen aikana eronnut yli 850 000 valtionkirkkojen jäsentä. Medianäkyvyyttä ovat vuosikymmenten varrella tuoneet muun muassa eropiikit ja mainoskampanjaväännöt. Konsepti on myös kopioitu useisiin muihin maihin, kuten Ruotsin utyrkyrkan-palveluksi.

Uusi uskonnonvapauslaki tuli voimaan 1. elokuuta 2003. Se salli eroamisen myös kirjallisesti, kun aiemmin oli pitänyt käydä paikan päällä virastossa. Samana vuonna muuttui verkkotunnuslaki, joka mahdollisti melkein minkä tahansa .fi -päätteisen sivun varaamisen. Vuotta aiemmin se ei olisi onnistunut.

Näin avattiin sivusto osoitteella eroakirkosta.fi, jonka idea oli tarkistaa henkilötunnuksesta ikä ja luoda sopiva paperille tulostettava erolomake. Postimaksu oli maksettu valmiiksi. Sivulla oli myös kirkollisverolaskuri ja vähän yleistä tietoa eroamisesta.

Palvelun perusti käytännössä vain kaksi ihmistä, tamperelaiset Petri Karisma ja Jori Mäntysalo. He saivat toki apua ja kehitysehdotuksia isommalta joukolta, mutta taustatiimistä ei voinut vielä puhua.

Ammattinörttinä yliopistolla työskentelevä Mäntysalo kertoo, että idea ei ole uusi.

– Ainakin 1930-luvulta on kampanjoitu eroamisen puolesta. Petrin idea oli maksaa postimaksut maistraattiin, minun tehdä www-sivu, joka luo valmiin kirjeen. Mutta lähtökohtaisesti ajatus on sukupolvien takaa, se vain tuotiin tähän aikaan sopivaksi.

Mäntysalon mukaan palvelu oli hitti jo hyvin pian avaamisen jälkeen.

– Ensimmäisen vuoden aikana ehti mennä vain alle 1000 kirjettä, mutta jo seuraavana vuonna noin 10 000. Jo aivan ensimmäinen Postin laskukin osoitti, että tämä ei ollut huti. Toki aluksi ei ymmärretty miten kova hitti palvelusta vielä tulisi

Sivustolla voi jättää myös palautetta samalla, kun hoitaa kirkosta eroamisen. Joskus nämä palautteet ovat hauskuuttaneet palvelun ylläpitäjiä. Lokakuussa 2018 saatiin yhden päivän aikana kaksi toisiinsa liittyvää palautetta.
– Kirkko pyrkii määräilemään minun metsänkäsittelyäni.
Vain 17 minuuttia myöhemmin saatiin seuraava eropalaute.
– Seurakuntani hakkaa surutta luonnonsuojelualueella metsää, joka on kansalaisten tärkeimpiä virkistysalueita.
Kävi ilmi, että kirkko oli järjestänyt samana päivänä Helsingin tuomiokirkossa tilaisuuden Greenpeacen kanssa, jossa oli tullut ilmi asioita.

Pienen eropiikin sai aikaan myös se, kun kirkko avasi oman palvelunsa osoitteessa liitykirkkoon.fi.

Viranomaiset pääsivät lopulta itsekin ajan tasalle ja kirkosta eroaminen onnistuu nykyään helposti myös suomi.fi-sivuston kautta.

– Tällä hetkellä eroakirkosta.fi toimii lähinnä tietosivuna, jossa voi laskea kirkollisveronsa ja käyttää linkkiä viranomaisen sivulle, jossa voi erota. Lähivuosina palvelu säilyy suunnilleen tällaisena, arvioi Jori Mäntysalo palvelun tulevaisuutta.

 

Kaikille avoin juhlaseminaari perjantaina 24.11.2023 Tampereella

Eroakirkosta.fi-palvelu avattiin 21.11.2003. Palvelun kautta on kahden vuosikymmenen aikana eronnut yli 850 000 valtionkirkkojen jäsentä. Medianäkyvyyttä ovat vuosikymmenten varrella tuoneet muun muassa eropiikit ja mainoskampanjaväännöt. Konsepti on myös kopioitu useisiin muihin maihin, kuten Ruotsin utyrkyrkan.se-palveluksi.

Tätä sietää juhlia! Juhlaseminaarin avaa entinen pastori, nykyinen ateisti Harry Anttila. Eroakirkosta-palvelun vaiheista kahdelta vuosikymmeneltä haastatellaan palvelun perustajaa, ammattinörtti Jori Mäntysaloa. Lavalle nousee myös stand up -koomikko Jaakko Antila.

Juhlaseminaarin juontavat Tampereen vapaa-ajattelijoiden puheenjohtaja Riku Bähr ja hallituksen jäsen Petra Packalén.

Paikka: Klubi 57 (Pinninkatu 57, Pienteollisuustalo)

Ovet ja kahvitarjoilu klo 12:00, ohjelma alkaa klo 12:30 ja kestää n. puoli neljään asti.

Illaksi siirrytään Tampereen vapaa-ajattelijoiden tilaan Vapaaklubille Pienteollisuustalon toiselle laidalle.

Tervetuloa! Ei ennakkoilmoittautumista.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa