Nuoret suojattomina työpaikoilla

26.09.2024 - 15:00
(updated: 03.10.2024 - 15:17)

TYÖSUOJELUVIRANOMAINEN TARKASTI kesällä alle 30-vuotiaiden nuorten työpaikkoja ja havaitsi selkeitä puutteita nuorten palkkauksessa, kertoi AVI syyskuussa. Tavallisin laiminlyönti oli, että palkka alitti yleissitovan työehtosopimuksen mukaisen vähimmäispalkan.

Joissakin tapauksissa palkkaluokka oli liian alhainen kokemukseen nähden. Esimerkiksi yli vuoden töissä olleelle maksettiin harjoittelijan palkkaa. Myös ylityökorvauksia, iltalisiä ja sunnuntaikorvauksia oli jäänyt maksamatta.

Nuorten työpaikoilla valvottiin myös työturvallisuutta. Tarkastuksilla havaittiin monenlaisia puutteita perehdytyksen suhteen. Työntekijöitä ei ollut perehdytetty esimerkiksi koneiden ja laitteiden käyttöön, kemikaalien turvalliseen käyttöön tai työterveyshuollon sisältöön ja sijaintiin. Eräällä työpaikalla perehdytys annettiin kielillä, joita osa työntekijöistä ei ymmärtänyt. Toisella työpaikalla työharjoittelijat eivät saaneet samaa turvallisuuskoulutusta kuin muut työntekijät.

Vuoden 2023 kesäkuussa Porissa kuoli onnettomuudessa 15-vuotias kesätyöntekijä polttopuita tekevän yrityksen tiloissa. Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) arvion mukaan onnettomuus tapahtui, kun kesätyöntekijä oli mennyt tukkipöydän vaara-alueelle rullaradan kuljetinten ollessa käynnissä.

Otkes löysi lukuisia puutteita työnantajan toiminnassa. Alle 16-vuotiaalla työntekijällä ei olisi saanut teettää vaarallista työtä. Sekä klapikone että tukkipöytä olivat käyttöohjeiden vastaisessa kunnossa. Hallintalaitteet oli ohitettu niin, että molemmat laitteet pyörivät jatkuvasti. Tapahtumalla ei ollut silminnäkijöitä.

Työntekijöiden neuvotteluvoima on vähentynyt kautta linjan.

NUORTEN TYÖOLOJEN parantamiseksi työpaikat on demokratisoitava ja annettava työntekijöille mahdollisuus hallita toimialoja, joita he johtavat. Ammattiliittojen on oltava tämän taistelun kärjessä. Työntekijöiden neuvotteluvoima on vähentynyt kautta linjan. Nuorille, jotka tulevat usein työmarkkinoille matalapalkkaisten ja epävarmojen työpaikkojen kautta, tämä ammattiyhdistysten vallan väheneminen on ollut erityisen tuhoisaa.

Vahvistamalla ammattiliittoja ja varmistamalla, että kaikilla työntekijöillä on oikeus järjestäytyä, myös nuoret voisivat neuvotella paremmista palkoista, työsuhdeturvasta ja eduista. Uudistunut työväenliike, jonka keskiössä on nuorten työntekijöiden aktivoiminen ja voimaannuttaminen, olisi vahvempi toimija nuorisotyöttömyyttä ja nuorten työelämän heikennyksiä vastaan.

Maassamme on valloillaan ideologia, jonka mukaan nuorten arvoa mitataan ainoastaan heidän kyvyllään löytää työpaikka. Tämä oikeiston saarnaama työllistettävyyden pakkomielle jättää huomiotta työttömyyden rakenteelliset syyt ja asettaa menestyksen taakan yksilöille eikä koko yhteiskunnalle. Sen sijaan meidän on edistettävä solidaarisuuden ja keskinäisen avun kulttuuria, jossa nuoria rohkaistaan tekemään yhteistyötä toistensa ja yhteisöjensä kanssa, jotta sosiaalisiin ongelmiin voidaan luoda yhteisiä ratkaisuja.

Voiton ja kilpailun ohjaama kapitalistinen järjestelmä ei ole onnistunut tarjoamaan turvattua ja mielekästä työtä nuorille. Tämän järjestelmän myötä vauraus kasaantuu harvojen käsiin, kun taas enemmistö jää epävarmoihin työpaikkoihin tai ei saa niitä lainkaan. Ratkaisu alkaa talouden uudelleenjaolla, joka kohdistuu massatyöttömyyteen johtavan eriarvoisuuden perimmäisiin syihin.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset