Työttömien Keskusjärjestö: "Vaadimme lisää työpaikkoja!"

29.08.2024 - 14:15
(updated: 12.09.2024 - 14:25)
Kuvituskuva: kuvakaappaus mol.fi

Jo valmiiksi erittäin korkealla tasolla ollut pitkäaikaistyöttömyys on lisääntynyt 7 % viime vuodesta. Työttömien Keskusjärjestön mielestä sen estämiselle ei näytä olevan riittäviä keinoja.

– Suomen työllisyydellä menee eurooppalaisittain vertailtuna hyvin huonosti. Avointen työpaikkojen määrä on laskenut rajusti. Työpaikkoja oli ilmoitettu julkiseen hakuun heinäkuussa yli puolet vähemmän, kuin edellisenä vuotena (TEM työllisyyskatsaus, Heinäkuu 2024). Missä ovat hallituksen konkreettiset toimenpiteet pitkäaikaistyöttömyyden poistamiseksi, järjestöstä kysytään.

Toimeentulotuella eläminen on tarkoitettu väliaikaiseksi ja se ei tutkitusti riitä inhimilliseen elämiseen.

Työttömien Keskusjärjestössä ollaan erityisen huolissaan palkkatuetun työn heikennyksistä, jotka astuvat voimaan 2.9.2024. Palkkatuki on ollut yksi harvoista käytännön keinoista työllistää pitkään työttöminä olleita. Lisäksi työttömyysturvan suojaosan poistaminen on vaikuttamassa osa-aikatyön vähenemiseen. Sosiaaliturvan leikkauksilla hallitus on yrittänyt pakottaa työttömiä töihin, mutta tässä taloustilanteessa vaikutukset ovat päinvastaiset.

Työttömien köyhyyttä ja ahdinkoa lisäävät myös 2.9.2024 alkavat ansiosidonnaisen työttömyysturvan heikennykset. Moni heistä on putoamassa Kelan toimeentulotuelle, joka vaikeuttaa merkittävästi työttömien arkista elämää. Toimeentulotuella eläminen on tarkoitettu väliaikaiseksi ja se ei tutkitusti riitä inhimilliseen elämiseen. 

– Sosiaaliturvan poistaminen tuskin luo uutta työtä, mutta tekee ihmisten elämisestä mahdotonta. Vaadimme hallitukselta todellisia työllisyystekoja. Olemme valmiita talkoisiin, mutta järjestöjen rahoitusta on leikattu runsaasti. Julkisen sektorin tulisi kantaa vastuu ja työllistää enemmän työttömiä. Lainsäädäntö mahdollistaa teot, hallitukselta puuttuu vain tahto, todetaan Työttömien Keskusjärjestöstä.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa