Vappu – mikä ihana syy aloittaa yleislakko!

25.04.2024 - 14:15
(updated: 02.05.2024 - 14:55)

TYÖVÄENJUHLA VAPUN kynnyksellä Orpon porvarihallitus päätti koota kehysriihessään historiallisen leikkauslistan. Toimituksemme sähköpostiin tulvi kriittisiä kannanottoja kansalaisyhteiskunnan laajalta kentältä välittömästi leikkausten julkistamisen jälkeen.

Yllätyksenä ei tullut, että päätöksiä sen sijaan kiiteltiin yksityisiä suuryrityksiä edustavien suunnalta. Elinkeinoelämän keskusliitto pitää sopeutuksen kokoluokkaa oikeana ja velkaantumisen taittamista välttämättömänä. Keskuskauppakamarin mukaan säästöt ja veronkorotukset ovat välttämättömiä, jotta hallitus onnistuu taittamaan valtion velkaantumisen hallitusohjelman suunnitelmien mukaan.

Sen sijaan hallitus on nyt selkeästi suututtanut osan omista äänestäjistään. Osa yrittäjien järjestöistä ei nimittäin ole ollenkaan tyytyväisiä arvonlisäverojen korotuksiin. Suomen Yrittäjänaiset kertoivat, että käsityövaltaisilla aloilla korkea arvonlisäveroprosentti on ollut rasite jo ennestään. Yhdistyksen mukaan tehty työ perustuu yrittäjän tekemiin työtunteihin eikä liiketoimintaa voi juurikaan skaalata. Korotus 24 prosentista 25,5 prosenttiin kohdistuu moneen jo ennestään vaikeassa tilanteessa olleeseen naisvaltaisen palvelualan mikroyrittäjään ja itsensätyöllistäjään. Korotusta ei siirretä hintoihin helposti, sillä kun hinnat nousevat entisestään, niin kuluttajat tinkivät kampaamo-, kosmetologi-, siivous- ja muista palveluista.

Tämä veroleikkaus on hyvä muistutus siitä, että kokoomus ei ole koskaan ollut muiden, kuin isojen yritysten asialla. Hallituskumppani perussuomalaisten äänestäjät lienevät myös huomanneet, että bensan hinta ei tippunutkaan ja miesvaltaisten alojen pakkoyrittäjyydeen ajetut työläiset saavat osansa leikkauksista muiden mukana.
 

TUKEA TYÖVÄENLIIKKEEN yhä tiukemmille hallituksen leikkauksien vastustustoimille on varmasti nyt saatavilla lähes kaikissa kansanosista. Ammattiliitoilla on käytössään useita välineitä, joilla leikkauksia vastaan voidaan taistella. Lakot ovat näistä yksi keskeisimpiä vahvuuksia. Niitä kannattaa myös käyttää, sillä leikkaukset tulevat vähentämään työntekijöiden neuvotteluvoimaa ja resursseja luoden kurjistumisen kierteen.

Yleinen tietoisuus leikkausten kielteisistä vaikutuksista lähes jokaiseen Suomessa asuvaan ja oleskelevaan sekä koko maamme talouteen on nyt korkealla. Tämä on otollinen aika koota alat yhteen ja tehdä suunnitelma yleislakon aloittamisesta. Sopiva aloituspäivä olisi esimerkiksi heti vapun jälkeen 2. toukokuuta. Yleislakko kestää siihen asti, kunnes kaikki leikkaukset on peruttu.

Tänä vuonna jo pidetyt lakot eivät ole olleet riittäviä, josta kehysriihen törkeä lista kertoo. Ay-liikkeen voima on juuri se, mitä tämänkin leikkauslistan aikaansaanut EK pelkää. Minkäänlaista takapakkia työntekijöiden oikeuksiin, työlainsäädäntöön, toimeentuloon tai tasa-arvoon ei saa enää päästä tapahtumaan neuvottelupöydissä. Reiluihin työsuhteisiin, kunnolliseen toimeentuloon ja edistyksellisempään työelämään pyrkivät toimenpiteet rakentuvat täysin eri pohjalta.

Hallituksen toimien taloudellinen järjettömyys, sosiaalinen epäreiluus, eriarvoistavat vaikutukset ja työllisyysvaikutusten olemattomuus ovat kaikki osoitettavissa ja todistettavissa neuvottelupöydissä ja niiden ulkopuolella.

Tutun hoitajan sanoja sosiaalisesta mediasta lainaten:
– Kyl ny meni niin kuppi nurin.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset