Asiantuntijat vetoavat Keskuspuiston puolesta

09.09.2016 - 10:00
Keskuspuisto on ehdottomasti suojelun arvoinen ja kaupunginvaltuusto voi sen tehdä muuttamalla lautakunnan ehdotusta, totesivat asiantuntijat Keskuspuistoa puolustavan kansalaisliikkeen tilaisuudessa. Kuva: Toivo Koivisto.

Kritiikki Helsingin Keskuspuistoon esitettyä rakentamista vastaan voimistuu päätöksenteon lähestyessä. Keskiviikkona järjestetyssä tilaisuudessa Keskuspuiston suojelun puolesta ottivat kantaa muun muassa Asuntohallituksen entinen pääjohtaja, professori Olavi Syrjänen, Suomen Ladun viestintäpäällikkö Panu Könönen ja Helsingin kaupungin ympäristöjohtaja Esa Nikunen. Keskuspuisto-ryhmän järjestämään tilaisuuteen oli kutsuttu myös valtuustoryhmät kertomaan kantansa.

Kaupunkisuunnittelulautakunnan keväällä yksimielisesti hyväksymän ehdotuksen tuki on kansalaistoiminnan tuloksena alkanut murentua. Useimmat valtuustoryhmät ovat nyt valmiita korjaamaan esitystä Keskuspuiston suojelemiseksi.

"Kyse on lähes koko kaupungin yleiskaavasta, jolloin yhden kaupunkibulevardin itäpuolta koskevan osan muutos ei ole olennainen."

Kaupunkisuunnitteluvirasto on yrittänyt palauttaa valtuutettuja ruotuun pelottelemalla, että koko yleiskaava kaatuu, jos valtuusto muuttaa sitä Keskuspuiston suojelemiseksi. Suomen johtaviin maankäyttö- ja rakennuslain asiantuntijoihin lukeutuva professori Syrjänen torjui tällaiset väitteet.

– Jos Keskuspuistoon osoitetut rakentamisalueet muutetaan voimassaolevien asemakaavojen mukaisiksi virkistysalueiksi, ei se edellytä yleiskaavan palauttamista. Kyse on lähes koko kaupungin yleiskaavasta, jolloin yhden kaupunkibulevardin itäpuolta koskevan osan muutos ei ole olennainen. Kaavan rakentamistavoite olisi edelleen totutettavissa. Lisäksi muutos olisi voimassaolevien asemakaavojen ja maakuntakaavan mukainen.

Suomen suosituin liikuntapaikka

Keskuspuisto on Suomen suosituin arkiliikuntapaikka, jossa on vuosittain enemmän kävijöitä kuin maamme 39 kansallispuistossa yhteensä, totesi Könönen.

– Suomen Latu vastustaa yleiskaavassa viheralueille suunniteltua voimaperäistä rakentamista erityisesti Keskuspuiston osalta. Metsissä ja muilla viheralueilla ulkoilu edistää henkistä ja fyysistä hyvinvointia, viihtyvyyttä ja elämänlaatua.

Könönen muistutti, että useissa muissa metropoleissa viheralueiden ollaan supistamisen sijasta laajentamassa määrätietoisesti. 

Lausunnossaan yleiskaavaehdotuksesta ympäristölautakunta totesi yksimielisesti, että Keskuspuiston rakentamisesta tulee luopua, kertoi ympäristöpäällikkö Nikunen. – Keskuspuisto on ehdottomasti suojelemisen arvoinen.

Vihreät temppelinharjalla

Valtuustoryhmistä kokoomus ja SDP eivät vaivautuneet paikalle. Vihreät selittelivät, mutta eivät ottaneet vieläkään kantaa Keskuspuistoon rakentamista vastaan. Muut valtuustoryhmät ovat ilmoittaneet olevansa valmiita muuttamaan kaavaehdotusta Keskuspuiston suojelemiseksi.

Vihreät selittelivät, mutta eivät ottaneet vieläkään kantaa Keskuspuistoon rakentamista vastaan.

Ratkaisu riippuu nyt kolmesta suurimmasta ryhmästä. Erityisesti vihreät ovat temppelinharjalla, koska ilman heitä ei Keskuspuistoon rakentamisella ole valtuustossa enemmistöä.

Yleiskaavaehdotus on tulossa syyskuussa kaupunginhallitukseen ja lokakuun puolella valtuuston päätettäväksi.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.