Asunnottomien yö tulet syttyvät jälleen

17.10.2014 - 09:00
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Paljosta poliittisesta puheesta huolimatta asunnottomuuden perussyyt ovat edelleen olemassa ja ajavat ihmisiä asunnottomuuteen. Asumiskulut ovat liian korkeat, sosiaalista-asuntotuotantoa on liian vähän ja ihmisten mahdollisuutta pysytellä elämän syrjässä kiinni vaikeutetaan leikkauksilla.

Tilanne on erityisen hankala pääkaupunkiseudulla, jossa rakennetaan väestön lisäykseen nähden täysin riittämätön määrä asuntoja vuodessa. Asunnot myös kohdennetaan etupäässä maksukykyisille perheille tai muuten suurempaa asuntoa etsiville. Kaikkein suurin puute on kuitenkin pienistä ja kohtuuhintaisista asunnoista, joihin myös yksinasuvalla pienituloisella olisi varaa.

Haja-asutusalueiden asuntojen arvot romahtamassa

Uutena asunnottomuuden muotona on keskusteluun noussut haja-asutusalueilla asuvien, lähinnä ikääntyneiden ihmisten, tilanne. Vaikka asuntojen hinnat kasvukeskuksissa ja etelässä jatkavat nousuaan, ei väärällä paikkakunnalla sijaitsevasta asunnosta saa enää juuri minkäänlaista tuottoa. Monelle asunto on ollut pahan päivän vara ja sen on ollut tarkoitus olla pesämuna, jonka myynnistä saatavilla rahoilla olisi varaa hankkia helppohoitoisempi asunto vaikkapa kuntakeskuksesta. Nyt asuntojen arvo on romahtanut, eikä tämä enää onnistu.

Haja-asutusalueiden asuntojen hintojen putoaminen heijastuu asunnottomuuteen myös niin, etteivät perheiden lapset saa enää vanhempien asuntovarallisuudesta apua oman asunnon hankintaan. Vakuusarvoa ei ole, eikä perintöä tule. Pelkästään työtuloista on vaikea säästää riittävästi, jotta pääsisi käsiksi esimerkiksi Helsingin omistusasuntoihin.

Asunnottomat ovat edelleen keskuudessamme ja nykypolitiikan suunta ei lupaa heille mitään hyvää.  Annetaan heille kuitenkin edes mahdollisuus tulla nähdyiksi ja kuulluiksi ihmisinä. Mennään mukaan asunnottomien yön tapahtumiin tai sytytetään edes kynttilä ikkunalle tänään klo 18.00.

Asunnottomien yön verkkosivut >>>

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa