Ay-liike ei tervehdy jättiorganisaatioita muodostamalla

27.11.2014 - 12:14
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Helsingin Sanomat kertoi tiistaina, että ammattiliitot selvittävät uuden keskusjärjestön perustamista. Mukana neuvotteluissa on ollut lähinnä SAK:n ja STTK:n liittoja. Korkeasti kouluttejen Akavaa ei mukaan ole laajemmin houkuteltu, ja Akavan johto on ilmoittanut kielteisen kantansa hanketta kohtaan.

Liittojen kannanotossa arvioidaan, että uusi, mahdollisimman kattava keskusjärjestö olisi jäsenten edunvalvonnan kannalta nykytilannetta tehokkaampi toimija.

Liittojen yhdistäminen ja keskusjärjestöjen vähentäminen on aika ajoin aktivoituva hanke, jota taas lämmitellään. Kaikesta päätellen hanketta on pohjustettu etukäteen ja sille on saatu jonkinlaista kannatusta liittojen johtajistoilta. Ay-kentällä tuskin on asiasta isommin keskusteltu.

Valta keskittyy ay-oligarkeille

Pitkäaikainen ay-aktiivi Arto Viitaniemi toteaa, että kyse on ensisijaisesti vallan keskittämisestä entistä harvempien ay-oligarkien käsiin.

- Mitään lisävoimaa yhdistyminen ei tuo. Kokemus suurliitoista kertoo enemmänkin siitä miten varovaisiksi voimakäytön suhteen liittojen johtajat tulevat sen jälkeen kun yhdistymiset on tehty.

Ay-liikkeen ylätason yhteisestä toiminnasta on varoittava esimerkki eläkeiän korottaminen.

Viitaniemen mukaan ay-liikkeen pitää nyt hakea toimintayhtenäisyyttä ja yhteisiä tavoitteita. Esimerkiksi nyt olisi korkein aika puhua yhteisistä palkankorotusvaatimuksista, joilla nostetaan reaaliansioita sekä käydä todelliseen kamppailuun irtisanomisia ja lomautuksia vastaan.

Työelämä on tänä päivänä pullollaan kärkeviä ristiriitoja. Viitaniemikin arvioi, että työvoiman riisto ei liene ollut vuosikymmeniin niin törkeää kuin tänä päivänä.

- Ay-liikettä tulee tervehdyttää kenttätasolta lähtien – johtajien organisaatiohankkeista ei ole koskaan mitään hyvää seurannut, toteaa Viitaniemi.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa