Ay-liike parantamaan työehtoja

27.09.2018 - 13:30
(updated: 23.10.2018 - 13:40)

Tällä hetkellä useat ammattiliitot ovat jo aloittaneet tai ilmoittaneet tälle syksylle tulevasta työtaistelusta, ylityökiellosta. Syynä toimenpiteelle on pääasiassa oikeistohallituksen esitys, jossa alle 20 henkilöä työllistävien yritysten työläisten irtisanomista helpotettaisiin. Työehtoja suurilla, naisvaltaisilla aloilla heikentänyt kiky-sopimus piti olla tae siitä, että lisäheikennyksiä ei tehdä tällä hallituskaudella. Tuolloin sopimukseen ja hallituksen sanaan luottaneet eivät kai ymmärtäneet, että porvari tekee vallassa ollessaan kaikkensa pääoman vallan lisäämiseksi. Tarkoitti se sitten sopimuksen rikkomista tai ei.

Ylityökiellot ensimmäisenä vaiheena on tietysti oikea tapa vaikuttaa yksittäiseen, vasta suunnitteilla olevaan työehdon heikennykseen. Sama toimenpide olisi tietysti pitänyt tehdä ilman kiky-sopimusta tai sen rikkomistakaan. Ei ole mitään syytä, ei mitään historiallista tapahtumaa, jonka perusteella voitaisiin olettaa porvarin jossain vaiheessa lopettavan työehtojen heikennykset.

Tämän se tekee hyväksi havaitsemallaan kaavalla, jossa heikennykset tehdään askel askeleelta vuosien kuluessa. Hitaasti, mutta varmasti. Toisena keinona porvari käyttää ”shokkivaatimuksia”, jossa työläisille esitellään pitkät listat törkeitä ja alentavia työehtojen heikennysvaatimuksia. Tällä tavalla halutaan saada liitto tulemaan vastaan ”edes jossakin asioissa”. Eihän kukaan halua vaikuttaa yhteistyöhaluttomalta?

Samalla ay-liike ja laajemmin koko työväenliike voisi palata myös koko yhteiskunnan muuttavaksi voimaksi. Vaatien parempaa sosiaaliturvaa, hoivaa ja koulutusta kaikille.

Kun kumpaakin keinoa käyttää suurten yhtiöiden johdot ja oikeistohallitus yhdessä, on tuhoava vaikutus yhteiskunnassa taattu. Siksi tässä vaiheessa tulisi toimia työehtojen parantamiseksi kaikella sillä voimalla, mitä ammattiliitot Suomessa omaavat. Sen sijaan, että yritetään torpata aina vain uusi heikennys, tulisi siirtyä vaatimaan jo menetetyt työehdot takaisin. Samalla ay-liike ja laajemmin koko työväenliike voisi palata myös koko yhteiskunnan muuttavaksi voimaksi. Vaatien parempaa sosiaaliturvaa, hoivaa ja koulutusta kaikille. Vaikka yleislakon uhalla.

 

Hävittäjävaalit

Ensi keväänä järjestettävissä eduskuntavaaleissa yhdeksi isoksi kysymykseksi nousee varmasti Suomen hävittäjähankinnat. Toivon tosiaan, että en kuule enää yhdenkään vasemmistolaisen käyttävän ”uskottavan puolustuksen” retoriikkaa. Se ei ole mitään muuta, kuin vääränlaista populismia.

Kommunistien ja laajemman vasemmiston olisi hyvä valmistautua kertomaan seikkaperäisesti, mutta samalla ytimekkäästi, miksi yksikin uusi hävittäjä on turha ostos Suomelle. Tämä siksi, että vallanpitäjät pyrkivät myymään ajatuksen kansalle ”vanhojen koneiden uusimisena”. Helposti voi siis tulla ajatus, että vanhoja koneitakin olisi itse asiassa tarvittu johonkin ja ”ilman muuta ne on uusittava!”

Onneksi hävittäjähankintoja vastustavien puolella on faktat, joilla on varmasti mahdollista vaikuttaa vaalienkin alla. Hävittäjä ei ole puolustusase. Pieni määrä hävittäjiä ei voi myöskään tehokkaasti toimia sodankäynnissä, joten ajatuksena on tietysti toimia liittolaisen sotavoimien kanssa yhdessä. Kaiken lisäksi hinta-arviot on pielessä ja pitkän aikajänteen ylläpitokustannuksista ei juuri ole puhuttu. Näiden asioiden valottaminen Nato-jäsenyyttä vastustaville Suomen asukkaille on nyt ja ensi kevään vaaleissa tuiki tärkeää.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.