Suomen hallituksen lyhytnäköiset ja suhteettomat leikkaukset uhkaavat perusoikeuksiamme, oikeuttamme kulttuuriin ja hyvinvointiin. Sakset seis! -adressi luovutetaan päättäjille itsenäisyyspäivän aattona 5.12. klo 14-16 Helsingin Kansalaistorilla. Adressin voi allekirjoittaa aina 4.12. asti.
Ay-väen rauhanpäivät Lahdessa
Tänä vuonna Ay-väen rauhanpäivät valtaavat Lahden kaupungin. Viikonloppuna Lahden kansanopistossa (Harjukatu 46) järjestettävä tapahtuma on kaikille avoin ja seminaarit ovat maksuttomia.
Vuoden 2017 teemoina ovat muun muassa Itämeren turvallisuuspoliittinen tilanne, ay-liikkeen haasteet nyky-yhteiskunnassa ja Suomi 100 vuotta. Lahdessa pidetään myös Työpaikkojen rauhantoimikunnan vuosikokous ja valitaan uudet toimijat vuosille 2017–2018.
Lauantaina avajaisissa kaupungin tervehdyksen esittää kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Mika Kari. Paikallisen järjestelytoimikunnan puolesta puheenvuoron käyttää Anja Sagulin.
Mielenkiintoinen aihe on myös yhteiskunnallinen ilmapiiri Suomessa: minkälaisia haasteita se asettaa ay-liikkeelle.
Itämeren turvallisuuspoliittisesta tilanteesta alustaa Rauhanpuolustajien puheenjohtaja, Aleksanteri-instituutin Markku Kangaspuro.
Mielenkiintoinen aihe on myös yhteiskunnallinen ilmapiiri Suomessa: minkälaisia haasteita se asettaa ay-liikkeelle. Arvovaltaisessa keskustelussa ovat mukana Suomen Elintarviketyöläisten puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen, Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine, Superin puheenjohtaja Silja Paavola, Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo ja Rakennusliiton tiedotuspäällikkö Heikki Korhonen. Puhetta johtaa JHL:n aluepäällikkö Hannu Repo.
Iltapäivän teemaseminaareissa käsitellään muun muassa Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymää, jossa Lahtikin on mukana. Aiheesta keskustelua vetää Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän varapuheenjohtaja Kari Lempinen. Muita aiheita ovat Syyrian tilanne, paikallinen sopiminen sekä niin sanottu normikriittinen näkökulma rauhanrakennustyössä. Kirjailija Raimo Pesosen johdolla perehdytään Suomessa vallitsevaan pelon ilmapiiriin ja kysytään, kenen etua se puolustaa.
Sunnuntai alkaa Länsi-Sahara-aiheisella elokuvalla, jonka jälkeen järjestetään Työpaikkojen rauhantoimikunnan vuosikokous. Lauantain teemaseminaarien esittelyn jälkeen kokoontuu sunnuntain pääkeskustelu, joka käsittelee satavuotiasta Suomea. Siinä mukana ovat lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila ja Väestöliiton monikulttuurisuuden asiantuntija Mina Zandkarimi. Puheenjohtajana toimii Työpaikkojen rauhantoimikunnan puheenjohtaja Tanja Pelttari.
Vuosittain eri paikkakunnilla
Vuosittaiset Ay-väen rauhanpäivät kerää yhteen 150–300 osanottajaa. Kotimaisten ja kansainvälisten huippuasiantuntijoiden panos yhdessä luottamusmiesten ja muiden ay-aktiivien kanssa on luonut rauhanpäivistä suositun keskustelufoorumin.
Rauhanpäivät järjestetään vuosittain eri paikkakunnilla yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa. Vuonna 2009 oltiin Jyväskylässä, 2010 Järvenpäässä, 2011 Turussa, 2013 Lappeenrannassa, 2014 Hyvinkäällä ja 2015 Kouvolassa.
Ay-väen rauhanpäivillä luovutetaan joka toinen vuosi Rauhantyöpaikka-palkinto jollekin ansioituneelle työpaikalle tai muulle yhteisölle. Nimitysperusteena on yleensä ollut innostava toiminta rauhan puolesta.
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Tampereen teollisuusalueen suurin ammattiosasto Teollisuus7 ei hyväksy Israelin valtion Gazan alueen siviiliväestöön kohdistuvaa, Israelin suorittamaa, kansanmurhaan vertautuvaa väkivaltaa. Ammattiosasto lausui asiasta tällä viikolla.
Tuoreessa raportissa esitellään vuosina 2016–2023 tehdyn perinnebiotooppien eli perinneympäristöjen inventoinnin tulokset. Tieto Suomen perinnebiotoopeista on lisääntynyt 1990-luvusta, mutta hoidettuja perinnebiotooppeja on luontotyyppien ja lajiston säilymisen kannalta edelleen liian vähän. Monelle uhanalaiselle kasvi- ja hyönteislajille ne ovat ainoa mahdollinen elinympäristö.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.