Budjettiesitys kertoo kovista arvoista

09.08.2010 - 13:39
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Budjettimielenosoitus Helsingissä viime vuoden elokuussa. / Veikko Koivusalo |

Heinäkuun lopulla valtiovarainministeri Jyrki Kataisen johdolla annettu budjettiesitys kertoo kokoomuksen kovista arvoista. Rahaa riittää lisää asevarusteluun ja rikkaiden verohelpotuksiin, mutta ei työllistämiseen, kuntien palveluihin eikä perusturvaan.

Hallitus aikoo varustaa Hornet-hävittäjiä ilmasta maahan tapahtuviin hyökkäyksiin soveltuvilla aseilla. Suomen ilmavoimista tehdään samalla täysin Nato-yhteensopivat.

– Kommunistit ja rauhanliike varoittivat jo silloin kun Hornetit hankittiin, että ne voidaan muuttaa jatkossa hyökkäysaseiksi, vaikka Hornetit esiteltiin silloin vain kotimaan ilmatilan puolustamiseen tarvittavina, kommentoi Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtaja Yrjö Hakanen verkkoblogissaan.

Rynnäkkö- ja hyökkäysaseistuksen hankkiminen Hornetteihin maksaa yli miljardi euroa.

Valtionvarainministeriö esittää ensi vuoden talousarvioon 743,8 miljoonaa euroa puolustusmateriaalihankintoihin. Tämän lisäksi esitys sisältää vielä 12,5 miljoonaa Hawk Mk 66 -hankintoihin. Perusteluna on Nato-yhteistyön syventäminen ja EU:n sotilaallisten rakenteiden kehittäminen.

Veroratkaisut pahentavat köyhyyttä

Yrjö Hakanen huomauttaa, ettei talousarvioehdotukseen sisälly minkäänlaista työllisyysohjelmaa. Katainen esittää päinvastoin työllisyyden hoitamiseen ja työllisyysperusteisiin investointeihin tarkoitettujen määrärahojen vähentämistä.

– Kuntien valtionosuuksiin on luvassa vain mitätön 21 miljoonan lisäys. Käytännössä tämä johtaa kuntien palvelujen heikentymiseen ja työpaikkojen vähentämiseen. Kuntien rahoitusvajeen paikkaamiseksi tarvittaisiin miljarditason korotusta valtion rahoitusosuuksiin. Se olisi myös tehokkaimpia keinoja parantaa työllisyyttä, muistuttaa Hakanen.

Valtionvarainministeriö myöntää, että köyhyys lisääntyy myös Suomessa, mutta se ei esitä yli 50 miljardin euron budjetissa mitään toimia työttömien, lapsiperheiden, nuorten ja monien muiden heikon perusturvan parantamiseksi.

– Päinvastoin veroratkaisut pahentavat köyhyyttä. Rahaa perusturvaan kyllä löytyisi karsimalla asemenoja sekä rikkaille ja suuryhtiöille annettuja verohelpotuksia, toteaa Hakanen.

Budjettimielenosoitus tulossa

Hallitus kokoontuu budjettiriiheen torstaina 19. elokuuta Helsingin Säätytalolla. Helsingin työttömät kutsuvat järjestöjä ja yksittäisiä henkilöitä budjettimielenosoitukseen aamulla klo 9 kertomaan omat mielipiteensä hallituksen budjettiesitykseen.

Mielenosoitusta suunnitteleva palaveri pidetään HeTyn toimitiloissa tostaina 12. elokuuta klo 12 osoitteessa Nokiantie 2-4.

Tiedonantajan arkistojuttu vuoden 2009 budjettimielenosoituksesta.


Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.