Clinton olisi vastuuton valinta

21.11.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 43 / 28.11.2008

Yhdysvaltain tuleva presidentti Barack Obama harkitsee tiettävästi kilpakumppaninsa Hillary Clintonin nimittämistä ulkoministeriksi. Jos näin tapahtuu, se alleviivaa hänen Bushin hallinnon militarismia kohtaan ilmaisemansa oppositioasenteen onttoutta. Clintonin valinta merkitsisi todennäköisesti haukkamaisempaa ulkopolitiikkaa kuin mitä Obama kampanjassaan antoi ymmärtää.


Demokraattien esivaalikampanjan aikana Obama hyökkäsi Clintonia vastaan muun muassa sen johdosta, että tämä oli kannattanut Bushin hyökkäystä Irakiin. Hän myös tuomitsi sen, että Clinton oli kannattanut Iranin vallankumouskaartin leimaamista terroristiorganisaatioksi. Esivaalikampanjassa Clinton julisti, että USA "pyyhkisi pois" Iranin, jos se hyökkäisi Israelia vastaan.


Clintonin nimittäminen olisi ristiriidassa niiden Obaman lupausten kanssa, joiden mukaan hän olisi valmis tapaamaan Iranin ja Syyrian kaltaisten maiden johtajia ilman ennakkoehtoja.


Hillary Clinton oli myös kampanjan aikana vastahakoisempi kuin Obama sitoutumaan tarkkaan aikatauluun USA:n joukkojen vetämisessä pois Irakista.


Erityisen huono viesti Clintonin nimittäminen olisi palestiinalaisille samoin kuin heitä kohtaan oikeudenmukaisen ratkaisun kannattajille kaikkialla maailmassa. Clinton kävi vuonna 2005 paikan päällä ylistämässä Israelin hallituksen rakennuttamaa ja USA:n rahoittamaa apartheid-muuria. Tämä on vain yksi esimerkki Clintonin totaalisesta tuesta Israelin sorto- ja miehityspolitiikalle.


Yhdistettynä siihen, että Omaba itsekin on vannonut varauksetonta tukeaan Israelin politiikalle ja että hän nimitti ensi töikseen Valkoisen talon kansliapäälliköksi Israelin asiamiehen Rahm Emanuelin, Clintonin nimittäminen olisi palestiinalaisille ja muille oikeudenmukaisen rauhanratkaisun kannattajille merkki kaiken toivon heittämisestä sen suhteen, että oikeudenmukainen ratkaisu olisi saavutettavissa Obaman presidenttikaudella.ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli