Demokratiaa pilkkaava farssi eduskunnassa

01.12.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 44/2006.

Eduskunta äänestää Euroopan unionin perustuslaista ensi tiistaina. Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan enemmistö siunasi perustuslain mietinnössään aiemmin tällä viikolla. Kyselytunti perustuslaista sekä suuren valiokunnan kokous on tänään perjantaina. Vaihtoehto EU:lle -liike ja muut kansalaisjärjestöt järjestävät mielenosoituksen perustuslain ratifiointia vastaan eduskuntatalon edessä perjantaina klo 12.00.


Perustuslain ratifiointiprosessi on demokratiaa pilkkaava farssi monellakin tapaa.


Ensiksikin Matti Vanhasen hallitus esittää vahvistettavaksi samaa perustuslakia, jonka ranskalaiset ja hollantilaiset hylkäsivät kansaäänestyksissä viime vuoden keväällä. Hylkäys merkitsi sitä, että perustuslaki kaatui eikä sitä voida nykyisessä muodossaan saattaa voimaan. Kaatuneen esityksen tuominen vahvistettavaksi Suomen parlamentissa on kansanäänestysten tulosten ja EU:n pelisääntöjen pilkkaamista. Se osoittaa myös Suomen euroeliitin nöyräselkäistä innokkuutta olla mieliksi perustuslakia ajaneille ja sitä elvyttämään pyrkiville uuden keskitetyn ja läpeensä uusliberalistisen EU-valtion ajajille.


Toiseksi suomalaisten kannan ilmaiseminen EU:n perustuslaista edellyttäisi maassamme järjestettävää kansanäänestystä. Hallitus ja valtapuolueet eivät kuitenkaan koko aikana ole uskaltaneet eivätkä halunneet sitä tehdä. Jos perustuslaki ei olisi kaatunut Ranskan ja Hollannin kansanäänestyksissä, se olisi Suomessa runnottu läpi kansalaisia kuulematta. Demokratiaa pilkkaavan farssin huippu on kaatuneenkin perustuslakiesityksen vahvistaminen kansalaisia kuulematta....(ES)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli