Eduskunnan syyskausi ja kuntavaalit

12.09.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 33 / 12.9.2008

Eduskunta aloitti syksyn istuntokautensa pitkän kesäloman jälkeen tiistaina


Nyt kuuluu sanoa, että lokakuun kunnallisvaalit sävyttävät syysistuntokautta. Valitettavasti vaalien vaikutus on kaksitahoinen. Puolueet käyvät runsaan kuukauden taistelua ja kilpalaulantaa Jyrki Kataisen budjettiesityksestä. Sitä yhtäältä puolustetaan ja toisaalta arvostellaan ankarasti ja sille vaihtoehtoisia linjauksia esitetään pontevasti – luonnollisesti erityisesti kuntien asemaan ja kuntapalveluihin liittyen.


Mutta budjetista äänestetään perinteisesti vasta joulun alla, jolloin kunnallisvaalit on jo aikoja sitten käyty. Budjetti tarjoaa siis ennen kunnallisvaaleja tilaisuuden harjoittaa vaalipropagandaa, mutta vaalien jälkeen myös tilaisuuden unohtaa nämä puheet ja siunata rikkaita suosiva ja köyhiä köyhdyttävä, kuntien ja kuntalaisten kannalta huono budjettiesitys.


Sekä valtakunnallisen budjetin että kuntien budjettien osalta olisikin keksittävä taistelu- ja painostuskeinoja, joilla vaalien ja budjettien aikajärjestys murrettaisiin sekä vaalilupausten ja todellisten tekojen välinen ristiriita minimoitaisiin ja/tai paljastettaisiin.


Tämä olisi tehtävä välttämättä joka tapauksessa, mutta myös sen vuoksi, että maailmantalouden heikkoihin näkymiin vedoten todennäköisesti budjettikeskustelussa, ehkä jo ensi vuoden budjettiinkin, kaavaillaan lisähuononnuksia. UP:n haastatteleman kokoomuslaisen puhemiehen Sauli Niinistön mukaan "budjettikäsittelyssä olisi uskallettava pohtia myös julkisen talouden menoleikkauksia". "Kannattaa keskustella siitä, olemmeko jo tilanteessa, jossa kannattaa ottaa sakset käteen."


Syksyn asialistalla on iso liuta selontekoja, muun muassa turvallisuus- ja puolustuspoliittinen selonteko sekä ilmasto- ja energiaselonteko. Kaikki kunnia kaikille selonteoille, mutta akuutein on marraskuussa käsittelyyn tuleva turvallisuus- ja puolustuspoliittinen selonteko.


Siinä pitäisi päätyä selkeisiin ja aivan päinvastaisiin päätelmiin kuin ulkoministeri Alexander Stubb ja puolustusministeri Jyri Häkämies Kaukasian konfliktin johdosta antamissaan lausunnoissa esittivät. Stubb esitti harkittavaksi Nato-jäsenyyttä, Häkämies esitti sotilasbudjettiin 50 miljoonan euron lisärahoitusta.


Suomen tulisi päinvastoin haudata nyt lopullisesti Nato-optiokin maallemme vaarallisena. Suomen pitäisi myös luopua asevaraisesta turvallisuusajattelusta ja suuntautua uudelleen hyödyntämään rauhanomaisen diplomatian ulkopolitiikkaa. Eduskunnassa keskiviikkona käyty ajankohtaiskeskustelu Kaukasian tapahtumista ei valitettavasti luvannut kovin hyvää selontekoa ajatellen.



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli