Eduskunnassa on SKP:n mentävä aukko

06.02.2015 - 08:08
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Eduskuntavaaleihin on reilut kaksi kuukautta. Varsinainen vaalipäivä on 19. huhtikuuta, ennakkoon voi äänestää kotimaassa 8.-14. huhtikuuta ja ulkomailla 8.-11. huhtikuuta.

Suomen kommunistinen puolue lähtee eduskuntavaaleihin haastajana ja vaihtoehdon esittäjänä. SKP tuo suomalaiseen poliittiseen kenttään sen eurooppalaisen protestin, jota EU-kuriin ja finanssikapitalismin mielivaltaan kyllästynyt radikaali vasemmisto ja ay-liike ovat nostaneet jo useita vuosia – olipa kyse tyytymättömien toriliikkeestä, Euroopan ammattiliittojen mielenosoituksista. Tämän liikkeen osana Kreikan Syriza muodosti leikkaus- ja kuripolitiikkaa vastustavan hallituksen, joka pyrkii harjoittamaan aikaisemmasta poikkeavaa talouspolitiikkaa: politiikkaa, joka asettaa kreikkalaisten ja Euroopan muiden kansojen edut markkinoiden ja suurpääoman etujen edelle. Samalla asetetaan kyseenalaiseksi koko uusliberalistisen kapitalismin periaatteet ja toimintatapa. Tässä Syriza tai edes vasemmisto ei ole yksin, vaan huomattava osa valtavirrankin taloustieteilijöistä on todennut, ettei EU:n talouspolitiikka kerta kaikkiaan toimi niin kuin sen väitetään toimivan.

Suomen talous ei ole ylivelkaantunut eikä kansantaloutemme ole samanlaisessa kriisissä kuin Kreikassa – vaikka elinkeinoelämä ja oikeisto tästä varoittelevatkin. Silti eduskuntamme on sitoutunut liki yksissä tuumin samoihin vakaus- ja kasvusopimuksiin kuin muissakin euromaissa. Meillä ei ole tarvittu Kreikan tapaan troikkaa – valuuttarahasto IMF:ää, Euroopan keskuspankkia ja EU-komissiota – kuripolitiikan pakottajaksi. Pääoma ja oikeisto vievät meitä Kreikasta tuttuihin leikkausohjelmiin parhaiden uusliberalististen oppien mukaan. Tästä esimerkkinä on sote-uudistus, monella tasolla huonoksi havaittu ja toimimaton malli, jonka kaikesta huolimatta eduskuntapuolueet päättivät runnoa kasaan vaikka väkisin.

Vaalien alla on keskusteltu lähinnä siitä, kuinka paljon ja mistä tuleva hallitus leikkaa ja supistaa. Leikkauspolitiikan linjaa haastaa ennen muuta SKP. Kannattaa muistaa, että vasemmistoliitto oli mukana Kataisen ja Urpilaisen hallituksessa antamassa siunauksensa niille kuritoimille ja velkaohjelmille, joihin troikka Kreikan pakotti ja jota Syriza nyt ennen muuta vastustaa. Vasemmistoliitto on ollut Euroopan ainoa demareista vasemmalla oleva puolue, joka on maansa hallituksessa hyväksynyt yleiseurooppalaisen leikkaus- ja kuripolitiikan linjan. Tästä seurauksena ovat olleet työttömyyden ja eriarvoisuuden kasvu ja julkisen sektorin purkaminen, vaikka toisin piti käydä.

Paavo Arhinmäki on ilmoittanut olevansa nihkeä tekemään jatkossa hallitusyhteistyötä kokoomuksen kanssa, mutta ei sulje pois leikkauspolitiikan jatkamista esimerkiksi keskustan tai demareiden apupuolueena.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmästä erotettu vasenryhmä on osoittanut, että pienellä, kahden edustajan ryhmälläkin voi olla suuri poliittinen painoarvo – mikäli halua ja kykyä riittää. Jyrki Yrttiahon ja Markus Mustajärven oppositiopolitiikka esimerkiksi valiokunnissa ja esiintyminen suuren salin keskusteluissa sekä ulostulot mediassa ovat todistaneet, että tinkimätöntä, vaihtoehtoista ääntä ja näkökulmaa tarvitaan ja se voi kantaa pitkälle. Kansanedustajan paikalla on Suomen nykyisessä parlamentaristisessa demokratiassa valtava merkitys jo pelkästään sen vuoksi, että resurssit ja näkyvyys ovat aivan toista luokkaa kuin eduskunnan ulkopuolisella puolueella.

Tule mukaan tekemään muutosta!

  • Ilmoittaudu mukaan SKP:n listoilla olevan ehdokkaan tukijoukkoihin. Kaikenlainen apu on tervetullutta, olipa se sitten vinkki hyvästä vaaliteemasta, vaalimateriaalin jakamista tai ehdokkaan nostamista esille sosiaalisessa mediassa.
  • Käy sosiaalisessa mediassa kuten Facebookissa SKP:n ehdokkaiden ja Tiedonantajan sivuilla, tykkää ja jaa hyviä blogitekstejä ja linkkejä muillekin.
  • Vaalikampanja tarvitsee rahaa. SKP:n tukitilien tiedot löytyvät puolueen sivuilta.
  • Tilaa jollekin uudelle toverille, tuttavalle tai vaikkapa kulmakahvilaan Tiedonantaja. Vaalitarjouksesta lisää tietoa täältä >>>

Pienikin panostus on tärkeää.

Eduskunnassa on SKP:n mentävä aukko. Meillä on täydet mahdollisuudet täyttää aukko tämän kevään eduskuntavaaleissa – ja teemme sen yhdessä, toverit! 

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset

Kommentit (24 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.