Eduskunta antoi valtuudet HX-hankintaan

17.12.2020 - 10:30
(updated: 22.12.2020 - 12:25)
Eduskuntakeskustelussa arviot hävittäjähankkeen ns. elinkaarikustannuksista vaihtelivat runsaasta 20 miljardista yli 30 miljardiin euroon. Kuva Wikimedia

Vetoomukset hävittäjähankinnan uudelleenarviosta ja vaihtoehtojen selvittämisestä saivat tänään tylyn vastauksen eduskunnalta. Se antoi valtion budjetissa hallitukselle valtuudet ostaa taisteluhävittäjät. Vain kansanedustajat Johannes Yrttiaho ja Markus Mustajärvi (vas) uskalsivat vastustaa hallituksen esitystä, joka hyväksyttiin äänin 53-2, poissa 144.

Päätös ei aseta hävittäjien hinnalle edes kattoa.

Päätös ei aseta hävittäjien hinnalle edes kattoa. Nyt hyväksytty 9,4 miljardin tilausvaltuus voidaan budjettikirjauksen mukaan ylittää kustannustason muutosten perusteella ja hankintasopimuksen jälkeen tehtävien muiden sopimusten, kuten ase- ja varaosahankintojen johdosta.

Hävittäjien kokonaishintaa ja käyttökustannuksia ei budjetissa esitetä. Eduskuntakeskustelussa arviot hävittäjähankkeen ns. elinkaarikustannuksista vaihtelivat runsaasta 20 miljardista yli 30 miljardiin euroon.

Hävittäjäkaupan siunaaminen on erityisen kiusallista Vasemmistoliitolle, joka vielä ennen vaaleja vastusti hankinnan ”avointa piikkiä” ja vaati ainakin pienempää hintaa. Ryhmäkuri hiljensi kriitikot myös SDP:ssä.

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk) mukaan lopullisen hankintapäätöksen tekeminen tulee hallituksen päätettäväksi ensi vuoden lopulla.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.