Tampereen teollisuusalueen suurin ammattiosasto Teollisuus7 ei hyväksy Israelin valtion Gazan alueen siviiliväestöön kohdistuvaa, Israelin suorittamaa, kansanmurhaan vertautuvaa väkivaltaa. Ammattiosasto lausui asiasta tällä viikolla.
Eettinen pienyrittäjä nojaa vahvoihin arvoihin
Vuosi sitten kolmekymppinen Aura Tamminen valmistui oppisopimuksella kirjanpitäjäksi. Lastentarhantätinä ja baarimikkona aiemmin työskennelleellä Tammisella oli jo pidemmän aikaa pyörinyt mielessä oman tilitoimiston perustaminen. Vaihtoehtojen punnitsemiseen kului vuoden päivät kunnes Helsingin Tilimaatuska avasi ovensa Pääskylänkadulla, jakaen toimitilan Suomen Attacin kanssa.
Tämän ajan Tamminen keräsi rohkeutta, teki laskelmia kuinka oma yritys kannattaisi ja ennen kaikkea vakuutti itsensä siitä, että punavihreäyrittäjyys on mahdollista. Sen reunaehdoiksi muodostui vahva eettinen ohjeistus.
– Haluan välittää oikeasti asiakkaideni hyvinvoinnista ja ottaa huomioon heidän erityistarpeet. Kohtelen myös tulevia työntekijöitäni reilujen sääntöjen mukaisesti; perustin Tilimaatuskan tarkoituksena saada tehdä mukavaa työtä mukavien ihmisten kanssa, Aura Tamminen tiivistää.
Vihreän sävyt näkyvät yrityksen ympäristöajattelussa. Tamminen pyrkii sähköiseen viestintään säästäen paperia, suosii kierrätysmateriaalia ja kierrättää itse sekä tekee ympäristöystävällisiä sopimuksia ja materiaalihankintoja.
Itsestään selvää oli myös, ettei pelkästään raha saa määrätä.
– Yksikään asiakas ei ole minulle liian pieni. Monet tilitoimistothan eivät halua ottaa pieniä asiakkaita. Yksikään kysymys ei ole tyhmä. Enkä vain ota vastaan papereita ja laita niitä takaisin asiakkaalle mahdollisimman pian. Asiakas saa sen mitä hän tarvitsee ja se mitä yleensä tarvitaan, on aikaa ja ymmärrystä.
Tammisen pienen tilitoimiston vahvuus onkin, että järjestökentältä puuttui alan osaajia, niitä jotka ymmärtävät järjestöjen erityispiirteet.
Pienyrittäjä on duunari
Mitä muuta pienyrittäjä on kuin duunari? Kaikki työt tehdään itse, oman yrityksen budjetoinnista konttorin siivoamiseen, pohtii Tamminen.
Pienyrittäjän asemassa hän näkeekin paljon parannettavaa. Sosiaaliturva on poikkeuksetta huonompi kuin työntekijällä. Monet säästävät ensimmäisenä omista vakuutuksista ja eläkkeistään.
– Tämä kostautuu helposti myöhemmin. Ongelma on suuri juuri pienyrittäjällä. Sosiaaliturvaa pitäisikin saada kohennettua ja yhtenäistää työntekijän asemaan nähden pien- ja mikroyrittäjätasolla.
Yrittäjäriski tuntuu Tammisesta hurjalta, sillä kaikkeen ei voi vaikuttaa. Esimerkiksi yhden ison asiakkaan konkurssi heiluttaisi pientä alkavaa yritystä aika lailla. Tulevaisuuden näkymät yrittäjällä ovat silti realistiset.
– Suuria kasvuajatuksia ei ole. Kasvu tapahtuu luonnostaan, jos on tapahtuakseen. Pääasia on se, että elätän itseni ja saan kohtuullisen ansion. Olisi mukavaa, ettei tarvitse ehdottaa Kallion halvinta kuppilaa vaihtoehdoksi Juttutuvalle, jos kaverit sinne haluavat, Aura Tamminen naurahtaa.
Suomen Yrittäjät ei innosta
Aura Tamminen on punavihreine arvoineen positiivinen poikkeus yrittäjien joukossa. Hän on harmissaan, ettei Suomen Yrittäjät ry. edusta häntä. Yhdistykseen kuuluminen toisi hyviä etuja, mutta olisi ristiriidassa vastuullisen yrittäjyyden kanssa.
– Luin yhdistyksen tavoitteet läpi ja päätös pysyä erossa järjestöstä syntyi nopeasti. Tavoitteista sai käsityksen, että vaikuttaminen esimerkiksi ilmasto- ja energiapolitiikkaan on tärkeä juttu, mutta siten ettei se vain vaikeuta yrittäjien toimintaa. Yrittäjien veropoliittiset linjaukset olivat myös huttua. Etujärjestön roolin toki ymmärtää, mutta sen on ymmärrettävä myös yhteiskuntavastuu. Kaikesta ei voi luistaa, verojakin on maksettava kuten muidenkin.
Kuluvana vuonna Suomen Yrittäjien toiminnan painopisteenä on muun muassa talouskasvun tukeminen yrittäjyyden edellytyksiä vahvistamalla. Tämä tarkoittaa yhdistykselle yritysverotuksen laskemista, yrittäjyyttä tukevaa oikeistolaista talouspolitiikkaa ja työn tuottavuuden parantamista. Saavutuksikseen yrittäjäjärjestö lukee esimerkiksi verotuksen laskemisen yhdeksällä yrittäjällä kymmenestä sekä sosiaali- ja terveyspalveluissa yksityisen yritystoiminnan kasvamisen voimakkaasti.
– Jos joskus liityn Suomen Yrittäjien jäseneksi, niin vasta silloin kun pääsen vaikuttamaan oikeasti sen linjauksiin, Tamminen miettii. Tätä ei punavihreän yrittäjän näköpiirissä ole. Sen sijaan hän suunnittelee perustavansa punavihreiden mikroyrittäjien järjestön, jolla autettaisiin pieniä samanhenkisiä yrityksiä pärjäämään isojen jaloissa. Toista yrittäjää ja freelanceriä on hänestä mukavaa ja tärkeää auttaa:
– Taiteilijat voivat tuoda omien taidenäyttelyidensä välissä ilmaiseksi kellaritoimistoon töitään näytille ja myyntiin. Tällä hetkellä taiteilija Hanna Saarikosken työt kaunistavat seiniä.
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Tuoreessa raportissa esitellään vuosina 2016–2023 tehdyn perinnebiotooppien eli perinneympäristöjen inventoinnin tulokset. Tieto Suomen perinnebiotoopeista on lisääntynyt 1990-luvusta, mutta hoidettuja perinnebiotooppeja on luontotyyppien ja lajiston säilymisen kannalta edelleen liian vähän. Monelle uhanalaiselle kasvi- ja hyönteislajille ne ovat ainoa mahdollinen elinympäristö.
Terveydenhuollon riittämättömät resurssit ja STEA-rahoituksen karsiminen sotejärjestöiltä osuvat kipeästi niihin vanhempiin, jotka saavat lapsensa tulevaisuudessa. Jo tällä hetkellä näkyvät ilmiöt, kuten vanhempien uupumus ja nuorten pahoinvointi, tulevat hyvin todennäköisesti lisääntymään.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.