Ei leikata lapsilta!

20.08.2015 - 15:29
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Leikkauspolitiikkaa vastustavaan suurmielenosoitukseen 22. elokuuta yhdistyy myös erikseen Kansalaistorilla kello 14.30 kokoontuva kulkue, jonka tarkoitus on nostaa esiin talouskurin vaikutuksia lapsiin ja perheisiin. Ei leikata lapsilta! Mielenosoitus hyvinvoinnin puolesta -tapahtuman kutsussa todetaan, että lapset ovat Sipilän hallituksen mittavien leikkaustoimien suurimpia kärsijöitä.

– Siellä on aika paljon ihan suoria leikkauksia lapsilta, kuten päiväkotien ryhmäkokojen kasvattaminen, esiopetuksen purkaminen, subjektiivisen päivähoito-oikeuden lakkauttaminen sekä perusopetuksesta ja lapsilisistä säästäminen, luettelee mielenosoituksen järjestäjiin kuuluva Katri Immonen.

Toisaalta Immosen mukaan kaikki perusturvaleikkaukset tulevat lisäämään lapsiköyhyyttä, onhan työttömien ja opiskelijoiden perheissä paljon lapsia. Tilanteessa, missä leikataan lapsilta ja perheiltä, kärsivät erityisesti jo nyt ahtaalla olevat pienituloiset perheet. Ja kun puhutaan kuntien vastuiden keventämisestä, tarkoitetaan muun muassa leikkauksia kirjastoista, liikuntapalveluista ja nuorisotiloista – palveluista, jotka lapsille ja lapsiperheille ovat hyvinkin tärkeitä.

Immonen pitää tärkeänä, että ihmiset tuovat esille itseensä kohdistuvien leikkausten vaikutuksia, mutta samalla kamppailevat solidaarisesti myös muihin kohdistuvia leikkauksia vastaan. Hän toteaa, että leikkauspolitiikan vastustaminen koko laajuudessaan voi tuntua abstraktilta, mutta kun nostetaan näkyville leikkausten konkreettiset vaikutukset lapsiperheiden arkeen, on helpompi tarttua aiheeseen ja tulla mukaan toimintaan.

Lapset investointi tulevaisuuteen

Immosen mukaan politiikan tulisi lähteä ihmisten tarpeista ja pyrkiä kasvattamaan hyvinvointia.

– Ratkaisut, millä taloudellisia ongelmia on nyt lähdetty hoitamaan, ovat monen taloustieteilijänkin mielestä katastrofaalisia, hän sanoo.

– Fakta on, että jos esimerkiksi koulutuksesta säästetään, tulee se maksamaan jatkossa säästöjä enemmän.

Lyhytnäköisen leikkauspolitiikan sijasta Immonen vaatii investointeja tulevaisuuteen: lapsiperheisiin, päivähoitoon ja koulutukseen.

Immonen pitää tärkeänä, että 22. päivän mielenosoitusten jälkeen vastarinta yhä jatkuu ja laajenee. Leikkauspolitiikkaa vastustamaan olisi muodostettava tarpeeksi isoja liittolaisuuksia, jotta oikeasti jotain tapahtuu. Immosesta onkin hienoa, että esimerkiksi Vanhempainliitto on lähtenyt tukemaan kamppailua.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa