Ei leikkauksia luonnolle!

20.08.2020 - 18:00
(updated: 25.08.2020 - 18:25)

Luonto-Liitto kertoo tiedotteessaan olevansa syvästi tyrmistynyt siitä, että Valtiovarainministeriö on aikeissa leikata nuorisotyön budjettia. Liitto katsoo, että lasten ja nuorten luonnonharrastus ja nuorten omaehtoinen ympäristötoiminta ehkäisee syrjäytymistä ja ohjaa kohti aktiivista kansalaisuutta. Luonto-Liitto tarjoaa kanavan nuorille toimia yhteisen ympäristömme ja tänä päivänä erityisesti ilmastonmuutoksen torjunnan puolesta.

Luonto on tullut meitä lähemmäksi vallitsevan koronatilanteen takia. Ympäristöministeriön ja Luonnonvarakeskuksen mukaan neljännes suomalaisista koki luontosuhteensa kehittyneen kevään aikana. Myös viimeisin luontosuhdebarometri osoittaa, että erityisesti nuoret viihtyvät luonnossa.  Luonto-Liiton ydintoimintaan kuuluu lasten ja nuorten luonnonharrastus ja ympäristökasvatus sekä näiden tukeminen.

Nuorten hyvinvointia ei saa uhrata leikkauksilla

- Nuorisotyö tarvitsee vakaata ja pitkäjänteistä tukea. Leikkausten ehdottaminen nuorisotyöhönkohdennetuista rahoista osoittaa huolestuttavaa välinpitämättömyyttä nuorten tulevaisuutta kohtaan, sanoo Ina Rosberg, Luonto-Liiton puheenjohtaja.

Lähes 80-vuotias Luonto-Liitto tunnetaan luontokerhoista ja -leireistä, retkistä, vaelluksista sekä aktiivisesta toiminnasta luonnon puolesta. Nuoret ovat Luonto-Liiton toiminnan ytimessä ja sen tulevaisuuden voimavara, johon on nyt panostettava erityisesti ilmastomuutoksen uhatessa koko ekosysteemiämme.

Nuorisotyö tarvitsee vakaata ja pitkäjänteistä tukea. Leikkausten ehdottaminen nuorisotyöhönkohdennetuista rahoista osoittaa huolestuttavaa välinpitämättömyyttä nuorten tulevaisuutta kohtaan

- Luonto vahvistaa elämän mielekkyyttä ja sen sisältöä, merkityksellisyyden ja pystyvyyden kokemuksia. Luonto välittää jatkuvuutta ja rakentaa nuoren identiteettiä. Hyvinvoinnin keskeinen lähde on merkityksellisten asioiden tekeminen, ja juuri siihen lasten ja nuorten kansalaisjärjestö Luonto-Liitto ohjaa ja kasvattaa, sanoo Luonto-Liiton toiminnanjohtaja Anne Porthén.

Luonnossa oleminen ja luontoon liittyvä harrastaminen edistää hyvinvointia ja ehkäisee samalla mielenterveyssairauksia, syrjäytymistä ja yksinäisyyttä. Luonnon hyvinvointivaikutukset tukevat osallistumista, vaikuttamista ja sosiaalista toimintakykyä. Sosiaalisen toimintakyvyn on todettu vahvistuvan luonnossa niin, että se tukee merkityksellisyyden ja pystyvyyden kokemuksia.

Luonto-Liiton keskeinen tehtävä on kasvattaa lapsista ja nuorista aktiivisia ja ympäristövastuullisia kestävän tulevaisuuden kansalaisia.

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.