Eläkepommi on suutari

24.01.2011 - 11:54
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Vuonna 2010 eläkerahastojen arvo on noussut 130 miljardiin euroon. / ProEläke ry/SEDU ry/ls |

Eläkerahastojen pääomat eli työeläkevarat ovat kasvaneet yli kolminkertaisiksi vuodesta 1995, jolloin ne olivat 38,1 miljardia euroa. Vuonna 2010 eläkerahastojen arvo on noussut 130 miljardiin euroon.

– Eläkkeisiin tarkoitettuja varoja on riskisijoitettu miljardikaupalla hedge- eli suojarahastoihin, minkä seurauksena eläkerahastojen arvo romahti vuoden 2007 syksyn ja vuoden 2008 lopun välisenä aikana yhteensä noin 21 miljardilla eurolla, sanoo valtiotieteen tohtori ja eläkkeellä oleva erikoistutkija Seppo Ruotsalainen.

Suomen kommunistinen puolue tuomitsee jyrkästi kansalaisten vanhuuden turvaksi tarkoitetuilla, työntekijöiden ja yrittäjien yhteisesti kokoamilla varoilla tapahtuvan uhkapelin ja riskisijoittamisen. Työeläkerahastot tulee siirtää yhteiskunnan enemmistön todelliseen valvontaan ja eläkeläisillä itsellään tulee olla oikeus olla päättämässä säästämiensä rahojen käytöstä.

SKP vaatii, että ylimittaisiin suhteisiin paisuneita eläkevaroja käytetään kansalaisten eläketason yleiseen kohottamiseen ja erityisesti pienimpien eläkkeiden tason selvään nostamiseen.

SKP ei hyväksy sitä, että eläkeyhtiöiden johtajille maksetaan satojen tuhansien eurojen vuosipalkan lisäksi lähes palkan suuruisia ja sen jopa ylittäviä lisäetuuksia palkkio-, bonus- ja eläkemaksujen muodossa. SKP vaatii eläkeyhtiöiden johdon palkkojen sitomista eläkkeiden nousukehitykseen. Vuodelle 2010 eläkkeitä on korotettu 0.26 prosentilla ja eläkeyhtiöiden johtajien palkkoja 65-130 prosentilla.

Eettisesti ja moraalisesti on tuomittavaa, että palkansaaja- ja toimihenkilöjärjestöjen johtohenkilöt kuittaavat eläkeyhtiöiden hallitusten jäseninä itselleen kymmenien tuhansien eurojen kokouspalkkioita ja niiden päälle myönnettäviä ylimääräisiä eläkemaksuja.

– SKP vaatii, että ammattiyhdistysliike puuttuu tiukin ottein näihin epäkohtiin. SKP katsoo myös, että eläkepäättäjien ylimääräisiin ja ylettömiin lisäetuuksiin on puututtava lakisääteisin toimin, jos asianomaiset eivät itse halua luopua noista eduista, kommentoi Ruotsalainen.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (16 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.