Eläkkeiden taitettu indeksi on poistettava

15.04.2011 - 09:00
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
SKP vaatii taitetusta indeksistä luopumista ja siirtymistä alkuperäisten työeläkelakien edellyttämään ansiotasoindeksin mukaan määräytyvään eläkkeiden tarkistamiseen. / Veikko Koivusalo |

Eduskunnassa suoritettiin 10.3.2006 välikysymysäänestys kansanedustaja Erkki Virtasen (VAS) esityksestä, jonka mukaan eläkkeitä vuosittain tarkistettaessa siirryttäisiin vuodesta 1996 voimassa olleesta taitetusta indeksistä (20/80) aikaisemmin voimassa olleeseen puoliväli-indeksiin (50/50). Vastaehdotuksena oli hallituksen esitys, jonka mukaan pysyttäisiin nykyisessä, taitetun indeksin käytännössä.

Äänestyshetkellä maassa oli Matti Vanhasen johtama keskustan ja sosiaalidemokraattien varaan rakentunut hallitus. Hämmästyttävää on, kuinka totaalisesti (kirjaimellisesti 100 prosenttisesti) keskustan kansanedustajat olivat taitetun indeksin kannalla Kukaan heidän edustajistaan ei äänestänyt taitettua indeksiä vastaan.

Lähes yhtä hämmästyttävä oli tulos myös demareiden osalta. Heistä vain yksi (Reijo Laitinen) kannatti siirtymistä puoliväli-indeksiin. Esimerkiksi Kimmo Kiljunen, joka nyt esiintyy taitetun indeksin poistamisen puolesta, oli 2006 ”jaa”- leirissä.

Kokonaiskuvaksi jää, että eduskuntapuolueet ovat suhtautuneet törkeän huonosti eläkeläisten asiaan. (Myös Vasemmistoliitto oli mukana Paavo Lipposen johtamassa ”sateenkaarihallituksessa”, joka hyväksyi taitetun indeksin sisältäneen ja sittemmin vuonna 2005 voimaantulleen eläkeuudistuksen).

Erityisesti eläkeläisäänestäjien ei tule äänestää eduskuntaan henkilöitä, jotka kurittavat ja kurjistavat heidän eläkkeitään.

Alle 1200 euron eläkettä saa runsaat 700000 suomalaista

Työeläke, joka vuonna 1995 (juuri ennen taitetun indeksin käyttöön ottoa) oli 60 prosenttia eläkkeensaajan silloisesta palkasta, oli vuonna 2010 enää 47 prosenttia vastaavasta vuoden 2010 palkkatasosta. Taitetun indeksin johdosta eläke jatkaa laskuaan yhden prosentin vuosivauhdilla palkkatasoon verrattuna. Keskimääräinen työeläke on tällä hetkellä (2011) noin 1400 euroa kuukaudessa. Alle 1200 euron eläkettä saa runsaat 700000 suomalaista.

Pientä ja keskisuurta eläkettä saavien kansalaisten taloudellinen asema on eläkkeiden matalan tason ja taitetun indeksin johdosta käymässä kestämättömäksi.

SKP vaatii taitetusta indeksistä luopumista ja siirtymistä alkuperäisten työeläkelakien edellyttämään ansiotasoindeksin mukaan määräytyvään eläkkeiden tarkistamiseen.

Lue myös Erkki Suden pääkirjoitus >>>

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (2 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.