Elintarvikeala ei hyväksy epäinhimillisiä työaikoja

12.04.2010 - 08:41
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Liiton tiedottaja tenttaamassa Fazerin ja HK-Ruokatalon luottamusmiehiä ja tes-neuvottelukunnan jäsentä lakkotunnelmista. "Hanska pitää" oli yksimielinen vastaus. / Arjo Suonperä |

Elintarvikealan toimihenkilöiden työtaistelu peruuntui, kun tes-neuvoteluissa päästiin lopputulokseen sunnuntai-iltana.

Työntekijäpuolella Suomen elintarviketyöläisten liitto SEL on jättänyt ilmoituksen kolmipäiväisestä lakosta 21. huhtikuuta klo 24 alkaen, jos sopimusta ei synny. Lakkoon menisi noin 9 300 alan työntekijää.

SEL järjesti perjantaina sekä Tampereella että Helsingissä lakkotilaisuuden.

SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen vaati Helsingin Rautatientorilla kunnon neuvotteluja uudesta työehtosopimuksesta ja työnantajien työaikajoustoesityksen torjumista. Kuntosen mukaan työnantajat pyrkivät muuttamaan osan ylitöistä säännöllisiksi työtunneiksi, joista ei maksettaisi ylityökorotuksia.

SEL ei aio hyväksyä työnantajan esittämää työaikamallia epäinhimillisten työaikojen vuoksi. Liiton mukaan kyse on oikeudesta aikaan perheen kanssa ja lepoon työstä.

Työsulku-uhka huhtikuun lopulla

Työnantajaa edustava Elintarviketeollisuusliitto on vuorostaan uhannut 57:ssä liha-alan yrityksessä kaksipäiväisellä työsululla huhtikuun lopulla, mikäli neuvottelut eivät etene. Lihavalmiste- ja valmisteruokaostoissa sulku päättyisi vasta vappuna.

SEL pitää ETL:n työsulku-uhkailuja laittomina ja kohtuuttomina. Perusteeksi palkanmaksun lakkauttamiselle ei kelpaa se, että työntekijäpuolen lakko aiheuttaa tuotantovaikeuksia.

Liiton mukaan työtaistelujen yhteydessä on nähty työnantajapuolelta käsittämätöntä provosointia.

SEL ei lähde samanlaiseen kuranheittoon eikä tartu haasteeseen. Nykyisessä tilanteessa on kummankin neuvotteluosapuolen pyrittävä etsimään aidosti keinoja, joilla elintarvikealalle rakennetaan uusi työehtosopimus, liitosta todetaan.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (12 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.