Elintarviketyönantajan junttaama työaikamalli ei ole tätä päivää
jukka_mahlamäki_Meiran_portilla.jpg
Suomen elintarviketyöläisten liitto on toistamiseen lakossa. Keskiviikkona alkanut työtaistelu kestää kolme vuorokautta ja päättyy perjantain ja lauantain välisenä yönä. Lakko koskee 9 300 työntekijän töitä.
Eri puolilla maata tuotanto pysähtyi 57 tuotantoyksikössä, muun muassa Fazerin ja Vaasan leipomoissa, Valion meijereissä sekä HK Ruokatalon ja Atrian tehtailla. Myös Pauligin, Hartwallin, Meiran ja Sinebrychoffin tuotanto sekä Fazerin ja Pandan makeistehtaat hiljenivät.
Meira Kahvipaahtimon pääluottamusmies Jukka Mahlamäki Helsingistä kertoo, että valtakunnansovittelija Esa Lonkan tekemä sovintoesitys oli kuin suoraan työnantajan papereista, eikä liitto voinut esitystä missään nimessä hyväksyä.
Mahlamäen mukaan työnantajan junttaama työaikamalli ei ole tätä päivää.
– Niin kauan kuin tekstikysymyksiä ei saada kuntoon, ei palkoistakaan päästä keskustelemaan, huomauttaa Mahlamäki.
Hänen mukaansa uusi työaikamalli edustaa työnantajan sanelupolitiikkaa, joka hyödyttäisi vain muutamaa suurempaa elintarviketeollisuuden konsernia. Parempiin tuloksiin päästäisiin sopimalla työajoista ennemmin porkkanoilla kuin työnantajan mahtikäskyillä.
Ensi viikolla uhkaa Meirallakin työnantajan julistama kahden vuorokauden työsulku. Elintarviketyöläisten Liitto on puolestaan antanut uuden lakkouhan ajalle 5.5.-10.5.
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Itsemääräämisoikeuteen perustuva Laki sukupuolen vahvistamisesta hyväksyttiin eduskunnassa. Uusi laki vahvistaa perus- ja ihmisoikeuksia Suomessa.
Helsingin kaupungin johdossa valmistellaan linjauksia, joilla osa kaupungin omistamasta Helen-konsernista voidaan myydä pois. Jos esitys hyväksytään, se avaa mahdollisuuden myydä Helenin muita omistuksia kuin tarkemmin määrittelemättömät ”strategisesti tärkeät verkot”. Myös Helenin osakkeista voitaisiin myydä lähes puolet.
Hallitus esittää, että ”Suomi osallistuu täysimääräisesti Naton toimintaan”, ilman varauksia ydinaseista ja tukikohdista. Linja myös ydinasepolitiikassa on muuttunut. Suomen edustajat äänestivät tänä syksynä YK:ssa ensi kertaa ydinasekieltosopimusta vastaan ja ulkoministerikin myönsi eduskunnassa, että näin toteutettiin Naton yhteistä politiikkaa.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.