Elokuva vuoden 1918 Tampereen taisteluista
Muun muassa Ihanat naiset rannalla - ja Colorado Avenue -elokuvista tuttu Claes Olsson on ohjaamassa vuoden 1918 Tampereen taisteluja käsittelevää elokuvaa. Olsson on myös käsikirjoittanut yhdessä Robert Alftanin kanssa Taistelu Näsilinnasta 1918 -nimellä kulkevan elokuvan, jota kuvataan huhti-toukokuussa autenttisilla tapahtumapaikoilla. Elokuvan tuottaa Kinoproduction Oy.
Elokuvan budjetti on 800 000 euroa. Rahoittajina ja yhteistyökumppaneina ovat toistaiseksi jo muun muassa Suomen elokuvasäätiö, AVEK, LE, Svenska kulturfonden ja Konstsamfundet, Sveriges Television ja Tampereen kaupunki.
Roolivalintoja tehdään parhaillaan ja ne julkistetaan maaliskuun 15. päivän jälkeen. Taistelu Näsilinnasta 1918 tulee ensi-iltaan helmikuussa 2012.
Perustuu tositapahtumiin
Elokuva perustuu tositapahtumiin, 3. huhtikuuta 1918 Tampereen valtausyritykseen ja pohjalaisen ErikMelinin komppanian 212 miehen veriseen rynnäkköön kaupungin keskustan läpi punaisten hallussa olleeseen Näsilinnaan. Komppania pääsi ainoana punaisten rintaman läpi ja joutuikin myöhemmin ylivoimaisen paineen alla luopumaan Näsilinnasta.
Onnistunut hyökkäys oli kuitenkin jo saanut taistelun kulun kääntymään valkoisen armeijan hyväksi. Voitonparaati järjestettiin Tampereen Keskustorilla 6. huhtikuuta.
Elokuvan tekemistä voi seurata huhtikuussa
Elokuva kuvataan pääasiassa Tampereen keskustassa, Näsijärven rannan kalliolla olevassa Näsilinnassa. Näsilinna on rakennettu 1898 alkujaan Finlaysonin johtajan asunnoksi. Vuodesta 1908 se on toiminut kaupungin museona.
Elokuvan tekemistä voi seurata huhtikuun ajan Näsinkallion juurella, vanhan käsityöläiskylän tallipihalle perustettavassa elokuvakylässä. Esillä on vuoden 1918 esineistöä, ja alueella voi tavata sadan vuoden takaisessa tunnelmassa elokuvan tekijöitä.
Verkkosivuille kerätään tarinoita
www.nasilinna1918.fi -sivuille voi käydä kertomassa omia tai kuulemiaan tarinoita ja tunnelmia, jotka liittyvät Tampereen valtaukseen tai yleensä vuoden 1918-tapahtumiin tai sen seurauksiin. Tuotantotiimin mukaan uusia esille nousevia asioita saatetaan hyödyntää elokuvaan liittyvissä yhteyksissä.
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kulttuuri
Kirjallisuuslajina dekkari on voimakas yhteiskunnallisen todellisuuden kommentoija, vaikka kirjallisuus on itsessään myös heijastuma tästä todellisuudesta, kuten kaikki kulutettava kulttuuri. Marxilaisen kirjallisuustieteilijä Robert Tallyn mukaan USAn aloittaman terrorisminvastaisen sodan ja uusliberalismin hegemonisen aseman myötä kirjallisuus- ja kulttuurikritiikki on yleisellä tasolla menettänyt hampaansa
Kesällä luetaan dekkareita. Historiallisesti dekkari- ja jännityskirjallisuus on omannut hyvin vasemmistolaisia ja kommunistisia sävyjä ja tästä ovat monet kirjailijat saaneet myös kärsiä.
Petteri Orpon johtama oikeistohallitus kohtelee kulttuurialaa todella kovalla kädellä. Minja Kosken mielestä hallituksen tekemät leikkaukset kulttuuriin ja muuallekin yhteiskuntaan aiheuttavat suurta surua. Koski löytää silti myös toivon pilkahduksia.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.