EMU:lla ei ole tulevaisuutta
Palkansaajien tutkimuskeskuksen erikoistutkija Pekka Sauramo pohti Euroopan rahaliitto EMU:n kohtaloa. Hänen mukaansa EMU:ssa oli jo alunperin niin pahoja valuvikoja, että kriisiytyminen oli enemmän kuin todennäköistä.
Eurokriisiseminaarissa Helsingissä puhunut Sauramo korosti eri euromaiden kansantalouksien eroja ja Saksan roolia euroalueen sisäisen epäreilun aseman hankkimisessa.
– Erot ovat näkyneet muun muassa maiden vaihtotaseiden yli- tai alijääminä. Velkaantuneiden maiden lisäksi Saksa ja sen niin sanottu nuiji naapuria -politiikka ovat näytelleet keskeistä osaa kriisissä.
Saksassa on harjoitettu palkkoja polkevaa politiikkaa, joka on aiheuttanut maan sisäisen devalvaation naapurimaiden kustannuksella. Saksan talouden kasvanut kilpailukyky on ruokkinut kohtalokkaalla tavalla eurokriisin syvenemistä, mistä syy on nyt sälytetty Välimeren maiden ja etupäässä Kreikan niskaan.
Rahaliitto EMU on Sauramon mukaan pohjautunut ennen kaikkea siihen uskoon, että hyvin toimiva kapitalistinen markkinamekanismi takaa hyvän ja vakaan taloudellisen kehityksen. Usko on osoittautunut katteettomaksi. Sauramo ei näekään tulevaisuutta nykyisen kaltaisella rahaliitolla, jolla on ehkä yhteinen valuutta mutta ei sitä tukevia muita rakenteita.
Sisäinen devalvaatio vai inflaatio?
Pitkän linjan taloustoimittaja ja poliitikko Esko Seppänen kirjoitti parisen vuotta sitten finanssikriisiä käsittelevän kirjan otsikolla Hullun rahan tauti. Nyt näyttää siltä, että tauti ei suinkaan ole laantumassa vaan päin vastoin saanut Euroopassakin entistä hullumpia piirteitä.
Seppäsen mukaan Kreikan osalta velkasaneeraus on välttämätön: velasta pitää saksia pois 50-60 prosenttia.
– Velkasaneeraus ei ole mikään ihmelääke, eikä sen sivuvaikutuksia tiedetä, mutta se tiedetään, ettei nykyinen kriisilääkitys ainakaan toimi, arvioi Seppänen.
Kun ei ole omaa valuuttaa jota devalvoida, voidaan devalvaatio hoitaa sisäisesti. Tämä merkitsee työttömyyttä, palkkojen, eläkkeiden ja palvelujen leikkauksia sekä joissakin maissa maastamuuttoa leivän ja toimeentulon perässä.
– Inflaatio, rahan arvon alentaminen niin että velkojen nimellisarvo säilyy, on todennäköisin ja miellyttävämpi ratkaisu kuin sisäisen devalvaation kuuri, totesi Seppänen.
Hänen mukaansa Suomessakin on paineita sisäiseen devalvaatioon.
– Sixpack on leikkaajien hallitus, eikä oppositiolla oikein ole vaihtoehtoja velkaantumisen kasvulle.
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Helsingin yliopiston uusi liito-oravan perimää tutkiva selvitys osoittaa, että Suomen metsissä esiintyvä kanta on taantumassa ja se on geenirakenteeltaan yksipuolinen. Tutkijoiden mukaan Suomen vastuu lajien suojelussa ulottuu taigametsien tulevaisuuteen. Samaan aikaan Jyväskylän yliopiston ja Sitran luontojalanjälki-selvitys varoittaa: jos nykyisiä elämäntapoja ei muuteta, viidennes maailman lajeista uhkaa kadota.
Miten pitkälle pääoma on valmis menemään, kun säästöjä haetaan sairailta, köyhiltä ja opiskelijoilta – niiltä, joilla ei ole enää mitään, mistä ottaa? Orpo-Purran hallituksen kaavailema sosiaaliturvan heikennys paljastuu toimenpidekokonaisuudeksi, joka ei lisää työllisyyttä, vaan vahvistaa valtion roolia kurinpitokoneistona: työkyvyttömiä ja osatyökykyisiä pakotetaan simuloimaan työmarkkinakelpoisuutta leikkausten uhalla.
Itä-Hakkilassa jalka nousee musiikin ja talkoohengen tahdissa. 60-vuotisjuhlia viettävä Pavi on tanssivan yhteisön oma paikka. Juhlien keskellä toteutettava johtajanvaihdos on lavabisnekselle sekä uhka että mahdollisuus. Vantaa ei ole sivujuonne – vaan Pavin toimijoiden mukaan paras paikka lavatanssille.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.