Erilaisuus on rikkautta myös marxilaisuudessa
Eurooppalainen marxilaisen ja kriittisen yhteiskuntatutkimuksen verkosto Transform tekee läheistä yhteistyötä Euroopan vasemmiston kanssa. Verkostossa työskentelevä itävaltalainen Barbara Steiner toteaa, että yhteistyö on tälläkin saralla voimaa. Hänen mukaansa on hyvä, että Transform-verkostoon kuuluu erilaisia yhteisöjä ja järjestöjä, koska se rikastaa keskustelua.
– Transform-verkoston eräs tarkoitus on edistää Euroopan vasemmiston toimintaa ja tuoda tutkimustietoa vasemmiston poliittiseen käyttöön. Ristiriitoja erilaisten poliittisten näkemysten välillä toki on, mutta on tärkeää jakaa tietoa ja pohtia asioita yhdessä.
Steiner korostaa, miten Pariisin kongressissakin on puhuttu paljon vasemmiston yhteistyöstä.
– Transform-verkosto on tapa toteuttaa konkreettisesti tätä yhteistyötä.
Marxilaisuus on poliittista
Barbara Steiner itse liittyi Itävallan kommunistinuoriin jo teinivuosina. Tällä hetkellä hän on mukana sekä kommunistipuolueen että kommunistisen opiskelijaliikkeen toiminnassa. Transform-työn ohella hän valmistelee valtio-opin opinnäytetyötään Euroopan vasemmiston toiminnasta.
– Marxilaisuudessa ei pidä vältellä poliittisuutta. Se kuuluu asiaan. Moni Transform-verkoston tutkijakin on mukana puoluepolitiikassa.
Demokraattinen sivistysliitto hyväksyttiin syyskuussa Transform-verkoston tarkkailijajäseneksi. Barbara Steinerin mukaan on hienoa, että DSL on mukana kehittämässä marxilaisuuden tutkimusta Euroopassa. Tarkoitus on hyötyä yhteistyöstä molemmin puolin.
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Ulkomaat
Kun asevarusteluun virtaa miljardeja, leikataan koulutuksesta, sosiaaliturvasta ja ilmastotoimista – kenen turvallisuutta oikein puolustetaan? Tiedonantajan bloggaaja Hannu Ketoharju pohtii uusimmassa kirjoituksessaan, kuinka asevarustelun kiihtyminen Euroopassa – erityisesti Naton viiden prosentin BKT-tavoitteen varjolla – hyödyttää ase- ja energiayhtiöitä samalla kun työväenluokkaa kuritetaan leikkauksin. Manifesti saksalaisten sosialidemokraattien johdolla vaatii suunnanmuutosta: diplomatiaa, aseistariisuntaa ja resurssien ohjaamista yhteiseen hyvinvointiin. Kriittinen kysymys kuuluu: rakentuuko turvallisuus aseista vai oikeudenmukaisuudesta?
Mitä tapahtuu, kun hoitajat, opettajat ja matalapalkkaiset työläiset nousevat kapitalistisen järjestelmän marginaalista politiikan keskiöön? Chilessä vastataan nyt: kommunisti Jeannette Jara voitti vasemmiston esivaalit ja tavoittelee marraskuussa maan presidenttiyttä. Hänen kampanjansa ei nojaa suurpääoman lahjoituksiin, vaan työväenluokan vaatimuksiin – elämiseen riittävään palkkaan, julkiseen terveydenhuoltoon ja demokratiaan, ei diktaattorien perintöön. Kun vanhan vallan edustajat pyrkivät palauttamaan Pinochetin aikaisen järjestyksen, Jaran ehdokkuus on muistutus siitä, että historiaa ei tarvitse toistaa – sen voi myös murtaa. Tämä ei ole vain Chilen, vaan koko työväenliikkeen taistelun paikka.
Euroopan puolustusteollisuus kamppailee aseiden, raaka-aineiden, tuotantokapasiteetin ja teknologisen ylivoiman puutteessa samalla, kun konfliktien määrä maailmassa kasvaa. Suomi on nostettu mallimaaksi, jossa puolustusteknologia, tekoäly ja metaversumi yhdistyvät yhä tiiviimmin siviilielämään. Tämä muutos ei ole yksittäinen kehityskulku, vaan osa laajempaa rakennemuutosta, jossa turvallisuuslogiikka tunkeutuu osaksi jokapäiväistä elämäämme – koulutuksesta liikenteeseen ja energiainfrastruktuurista viestintään.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.