Tiedonantajan päätoimittaja, SKP:n poliittisen toimikunnan jäsen, syväpunainen aktivisti, luonnonystävä, musiikkitapahtumien tuottaja ja dj
Keywords:
Eroakirkosta-palvelu täyttää tänään 20 vuotta
Eroakirkosta-palvelu avattiin 21.11.2003. Palvelun kautta on kahden vuosikymmenen aikana eronnut yli 850 000 valtionkirkkojen jäsentä. Medianäkyvyyttä ovat vuosikymmenten varrella tuoneet muun muassa eropiikit ja mainoskampanjaväännöt. Konsepti on myös kopioitu useisiin muihin maihin, kuten Ruotsin utyrkyrkan-palveluksi.
Uusi uskonnonvapauslaki tuli voimaan 1. elokuuta 2003. Se salli eroamisen myös kirjallisesti, kun aiemmin oli pitänyt käydä paikan päällä virastossa. Samana vuonna muuttui verkkotunnuslaki, joka mahdollisti melkein minkä tahansa .fi -päätteisen sivun varaamisen. Vuotta aiemmin se ei olisi onnistunut.
Näin avattiin sivusto osoitteella eroakirkosta.fi, jonka idea oli tarkistaa henkilötunnuksesta ikä ja luoda sopiva paperille tulostettava erolomake. Postimaksu oli maksettu valmiiksi. Sivulla oli myös kirkollisverolaskuri ja vähän yleistä tietoa eroamisesta.
Palvelun perusti käytännössä vain kaksi ihmistä, tamperelaiset Petri Karisma ja Jori Mäntysalo. He saivat toki apua ja kehitysehdotuksia isommalta joukolta, mutta taustatiimistä ei voinut vielä puhua.
Ammattinörttinä yliopistolla työskentelevä Mäntysalo kertoo, että idea ei ole uusi.
– Ainakin 1930-luvulta on kampanjoitu eroamisen puolesta. Petrin idea oli maksaa postimaksut maistraattiin, minun tehdä www-sivu, joka luo valmiin kirjeen. Mutta lähtökohtaisesti ajatus on sukupolvien takaa, se vain tuotiin tähän aikaan sopivaksi.
Mäntysalon mukaan palvelu oli hitti jo hyvin pian avaamisen jälkeen.
– Ensimmäisen vuoden aikana ehti mennä vain alle 1000 kirjettä, mutta jo seuraavana vuonna noin 10 000. Jo aivan ensimmäinen Postin laskukin osoitti, että tämä ei ollut huti. Toki aluksi ei ymmärretty miten kova hitti palvelusta vielä tulisi
Sivustolla voi jättää myös palautetta samalla, kun hoitaa kirkosta eroamisen. Joskus nämä palautteet ovat hauskuuttaneet palvelun ylläpitäjiä. Lokakuussa 2018 saatiin yhden päivän aikana kaksi toisiinsa liittyvää palautetta.
– Kirkko pyrkii määräilemään minun metsänkäsittelyäni.
Vain 17 minuuttia myöhemmin saatiin seuraava eropalaute.
– Seurakuntani hakkaa surutta luonnonsuojelualueella metsää, joka on kansalaisten tärkeimpiä virkistysalueita.
Kävi ilmi, että kirkko oli järjestänyt samana päivänä Helsingin tuomiokirkossa tilaisuuden Greenpeacen kanssa, jossa oli tullut ilmi asioita.
Pienen eropiikin sai aikaan myös se, kun kirkko avasi oman palvelunsa osoitteessa liitykirkkoon.fi.
Viranomaiset pääsivät lopulta itsekin ajan tasalle ja kirkosta eroaminen onnistuu nykyään helposti myös suomi.fi-sivuston kautta.
– Tällä hetkellä eroakirkosta.fi toimii lähinnä tietosivuna, jossa voi laskea kirkollisveronsa ja käyttää linkkiä viranomaisen sivulle, jossa voi erota. Lähivuosina palvelu säilyy suunnilleen tällaisena, arvioi Jori Mäntysalo palvelun tulevaisuutta.
Kaikille avoin juhlaseminaari perjantaina 24.11.2023 Tampereella
Eroakirkosta.fi-palvelu avattiin 21.11.2003. Palvelun kautta on kahden vuosikymmenen aikana eronnut yli 850 000 valtionkirkkojen jäsentä. Medianäkyvyyttä ovat vuosikymmenten varrella tuoneet muun muassa eropiikit ja mainoskampanjaväännöt. Konsepti on myös kopioitu useisiin muihin maihin, kuten Ruotsin utyrkyrkan.se-palveluksi.
Tätä sietää juhlia! Juhlaseminaarin avaa entinen pastori, nykyinen ateisti Harry Anttila. Eroakirkosta-palvelun vaiheista kahdelta vuosikymmeneltä haastatellaan palvelun perustajaa, ammattinörtti Jori Mäntysaloa. Lavalle nousee myös stand up -koomikko Jaakko Antila.
Juhlaseminaarin juontavat Tampereen vapaa-ajattelijoiden puheenjohtaja Riku Bähr ja hallituksen jäsen Petra Packalén.
Paikka: Klubi 57 (Pinninkatu 57, Pienteollisuustalo)
Ovet ja kahvitarjoilu klo 12:00, ohjelma alkaa klo 12:30 ja kestää n. puoli neljään asti.
Illaksi siirrytään Tampereen vapaa-ajattelijoiden tilaan Vapaaklubille Pienteollisuustalon toiselle laidalle.
Tervetuloa! Ei ennakkoilmoittautumista.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Taiken kulttuurilehtituen rajut leikkaukset tietävät loppua monen lehden julkaisemiselle ja näin valtamedian ulkopuolelle jäävät moninaiset äänet heikkenevät entisestään. Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti ry on järkyttynyt uutisesta, jonka mukaan kulttuurilehtien avustuksia aiotaan leikata 15 prosenttia.
SKP:n Helsingin piirikomitea vaatii kaupunginvaltuustoa ohjaamaan 430 miljoonan ylijäämistä heti rahaa kaupungin palveluihin, vuokrien nousun hillitsemiseen, HSL:n lippujen hintojen alentamiseen sekä työntekijöiden palkkojen ja työolojen parantamiseen.
Palvelujen markkinaehtoisuus on ongelma sekä demokratian että asukkaiden yhdenvertaisten perusoikeuksien toteutumisen kannalta. Uusliberalistisen politiikan hengen mukaisesti tämä ei kuitenkaan vaikuta hallituksen tekemiin päätöksiin, jotka kurjistavat työväenluokkaa entisestään.
- 1 / 86
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Kokoomuksen presidenttiehdokas Alexander Stubb vastaa HS:n vaalikoneessa olevansa täysin samaa mieltä, kun kysytään, tuleeko sallia ydinaseiden kuljetukset Suomen kautta. Hän on kannattanut myös Naton joukkojen sijoittamista pysyvästi Suomeen ja korostanut Yhdysvaltojen kanssa tehtävää ns. puolustussopimusta ”äärettömän tärkeänä”.
Suomen ja Israelin edustajat allekirjoittivat äsken hankintasopimuksen israelilaisesta David’s Sling -ilmatorjuntajärjestelmästä. Yli 300 miljoonan asekaupalla tuetaan sekä poliittisesti että taloudellisesti Israelin sotaa palestiinalaisia vastaan. Myös suomalaisyhtiö on mukana valmistamassa aseita Gazan pommittamiseen.
Tiedonantajan syksyn uudet julkaisut Kun Pakila oli punainen, Oi niitä aikoja! ja Nainen, elämä vapaus! nousevat Kulttilavalle perjantaina 27. lokakuuta. Myös Tiedonantaja-lehteä on jaossa Kultin osastolla.