ERTO: Hallitus passivoi työttömiä

07.12.2016 - 13:45

Eduskunta käsittelee parhaillaan hallituksen esitystä työttömyysturvalain muutoksiksi. Omaehtoiseen työllistymistä edistävään koulutukseen osallistuvalla ei enää ensi vuoden alusta lukien olisi oikeutta päivittäiseen kulukorvaukseen. Hänellä, joka passiivisesti odottaa viranomaisen etsimää ja osoittamaa koulutusta, olisi edelleen oikeus kulukorvaukseen.

Aktiivisten työttömien tuloleikkaus on massiivinen.

– Aktiivisimpien työttömien tuloja leikataan säälimättömästi 1.1.2017. Passiivisuudesta saa palkinnon. Jos olet itse etsinyt työllistymistä edistävän koulutuksen, et enää olisi oikeutettu kulukorvaukseen. Jos taas olet passiivisesti odottanut viranomaisen määräystä mennä sen järjestämään koulutukseen, olet edelleen oikeutettu nykyiseen kulukorvaukseen. Aktiivisuudesta rankaiseminen on järjetöntä, toteaa Toimihenkilöliitto ERTOn puheenjohtaja Juri Aaltonen.

Aaltosen mukaan aktiivisten työttömien tuloleikkaus on massiivinen.

– Ansiosidonnaisella päivärahalla olevien koulutusaikaiset tulot tippuvat keskimäärin 13 %. Peruspäivärahalla ja työmarkkinatuella olevien leikkaus on 22 %. Työttömän taloudessa on kyse järkyttävän suuresta summasta, nettona noin 200 eurosta kuukaudessa. Enemmistö häviäjistä on naisia, kauhistelee Juri Aaltonen.

Uudistus koskee arviolta 10000 työtöntä

Aktiivisten työttömien tuloleikkaus toteutuu muuttamalla työttömyysturvalain 9:1 pykälää ja poistamalla kulukorvaus omaehtoiseen koulutukseen osallistuvalta. Kulukorvaukseen oikeuttavaan koulutukseen osallistuu vuosittain 13000-22000 työtöntä. Uudistus ei tule voimaan takautuvasti. Uudistus koskee vuonna 2017 arviolta 10000 työtöntä.

”Uudistus voi hyvinkin maksaa lopulta enemmän kuin mitä sillä säästetään.”

– Hallitus laskee säästävänsä uudistuksella parhaimmillaan 47 miljoonaa euroa vuodessa. Kun summaa vertaa 5 miljardin euron työttömyysturvamenoihin, niin säästö on pieni. Tällä lyhytnäköisellä aktiivisuudesta rankaisemisella on varmasti työttömiä passivoiva ja siten työllistymistä hidastava vaikutus. Uudistus voi hyvinkin maksaa lopulta enemmän kuin mitä sillä säästetään, pelkää Juri Aaltonen.

– Vetoan eduskuntaan ja hallitukseen, että tästä passiivisuuteen kannustavasta ja aktiivisuudesta rankaisevasta uudistuksesta luovutaan. Meidän pitää tukea aktiivista ja työllistymistään omaehtoisesti edistävää työtöntä jatkossakin eikä iskeä hänen kukkaroonsa pikasäästöjen aikaansaamiseksi, sanoo Aaltonen.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.