Esikuvat esillä Helsinki Pridessä
Suomen suurin homo-, lesbo-, bi- ja transtapahtuma Helsinki Pride järjestetään pääkaupungissa tällä viikolla. Ensimmäistä kertaa tapahtumaa luotsaava toiminnanjohtaja Anne-Mari Seppola odottaa innolla, mitä tuleman pitää.
Helsingin seudun Setan järjestämä mittava festivaali on paljolti vapaaehtoistyövoiman varassa, eikä Seppolan mukaan talkoolaisten rekrytoinnissa ole ilmennyt toistaiseksi ongelmia.
Tämän vuoden Pride-teemana ovat idolit. Tarkoitus on viikon aikana pohtia eri tavoin esikuvia ja miettiä, onko esimerkiksi olemassa yhteisiä sateenkaari-idoleita. Populaarikulttuurissa esiintyy jatkuvasti enemmän hblt-hahmoja, mutta kaikkia eivät Seppolan mukaan esimerkiksi televisiosarja L-koodin stereotyyppiset lesbohahmot miellytä.
– Haluaisin itse nähdä enemmän erilaisia hahmoja, joille seksuaalisuus ei ole ongelma. Esimerkiksi Salatuissa elämissä kuvatut lesbosuhteet vaikuttavat luonnollisilta, sanoo Seppola.
Hän arvioi, että sateenkaarikulttuurissa eletään murroksen aikaa. Vuosikymmeniä jatkunut menestyksekäs kamppailu seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhteisten oikeuksien puolesta ja epäkohtien poistamiseksi on luonut tilaa korostaa myös väen moninaisuutta ja sisäisiä eroja. Joku saattaa esimerkiksi kritisoida, miksi omaa seksuaalista suuntautumistaan pitää kaiken maailman kulkueissa muille toitotella.
– Pride juhlistaa sitä, mitä on saavutettu, mutta muistuttaa myös siitä, etteivät kaikilla asiat vielä ole kunnossa. Niin kauan kuin maailmassa on maita, joissa homoseksuaalisuudesta rangaistaan kuolemantuomiolla, on myös syytä osoittaa mieltä, toteaa Seppola.
Kansanvälinen solidaarisuus on tärkeä osa hlbt-kulttuuria. Suomesta on osallistumassa väkeä muun muassa Puolan Varsovassa heinäkuun alussa järjestettävään EuroPride-tapahtumaan.
Helsingin Pridessä keskustellaan tänä vuonna erityisesti transsukupuolisten oikeuksista. Seppolan mukaan sekä työelämän yhdenvertaisuudessa että lainsäädännössä löytyy tältä osin vielä paljon viilattavaa.
Vaikuttaisi myös siltä, että talouden lama koventaa asenteita erilaisia vähemmistöjä kohtaan, olipa kyse sitten maahanmuuttajista tai eri seksuaalisista suuntauksista. Tästä esimerkkinä on Helsingin kaupunginvaltuustossa vastikään käyty keskustelu kaupungin virallisesta roolista tapahtumassa, mikä on herättänyt kriittisiä puheenvuoroja konservatiivisissa piireissä.
Seppolan mukaan valtaosa kommenteista on kaikesta huolimatta ollut myönteisiä ja että yleinen asenneilmapiiri on vuosien saatossa muuttunut positiiviseen suuntaan.
Pride-viikolla on tarjontaa jokaiseen makuun. Seppola itse nostaa esille lauantaina 3. heinäkuuta Burleski-klubilla pidettävän pääjuhlan sekä maanantaista torstaihin Lost&Foundissa järjestettävät Pride-klubit, joihin on vapaa pääsy.
Lauantaina päivällä nähdään Helsingin keskustassa myös jo perinteinen ja värikäs Pride-marssi, joka huipentuu puistojuhlaan Hakasalmen puistossa Töölönlahden rannalla. (MK)
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Helsingin kaupungin johdossa valmistellaan linjauksia, joilla osa kaupungin omistamasta Helen-konsernista voidaan myydä pois. Jos esitys hyväksytään, se avaa mahdollisuuden myydä Helenin muita omistuksia kuin tarkemmin määrittelemättömät ”strategisesti tärkeät verkot”. Myös Helenin osakkeista voitaisiin myydä lähes puolet.
Hallitus esittää, että ”Suomi osallistuu täysimääräisesti Naton toimintaan”, ilman varauksia ydinaseista ja tukikohdista. Linja myös ydinasepolitiikassa on muuttunut. Suomen edustajat äänestivät tänä syksynä YK:ssa ensi kertaa ydinasekieltosopimusta vastaan ja ulkoministerikin myönsi eduskunnassa, että näin toteutettiin Naton yhteistä politiikkaa.
Saamelaiskäräjien päätöksen ytimessä on kysymys alkuperäiskansan itsemääräämisoikeuden toteutumisesta. Suomen valtion on todettu voimassa olevan saamelaiskäräjälain osalta toistuvasti rikkoneen kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.