Etelän foorumi linjaa Euroopan uuden suunnan

19.01.2015 - 10:55
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Tammikuun viimeisenä viikonloppuna Barcelonaan kokoontuu suuri joukko Etelä-Euroopan poliittisia puolueita, sosiaalisia liikkeitä, ammattiyhdistyksiä ja eri asioiden parissa toimivia aktivisteja päättämään yhteisistä toimista Euroopan velkakriisin ratkaisemiseksi. Tapahtumassa luodaan yhteinen Barcelonan julistus, joka linjaa osallistujien politiikan suuntaa. Eurooppalaisten kasvava tyytymättömyys on tarkoitus kanavoida poliittisen muutoksen aalloksi, joka muuttaa Euroopan suunnan kohti demokraattisempaa, solidaarisempaa ja kestävämpää tulevaisuutta.

Barcelonan julistus linjaa tulevaisuutta: “Eurooppa voisi ja sen tulisi lainata yhteisvastuullisesti ja matalalla korkotasolla varoja rahoittaakseen talouden uudelleen rakentamisen, ekologisen ja sosiaalisesti kestävän muutoksen ohjelman. Tämä ohjelma auttaisi kriisien vaurioittamia talouksia vapautumaan laman ja nousevien korkokulujen häijystä oravanpyörästä ja luomaan työpaikkoja sekä palautumaan kestäviksi.”

Käytännön toimenpide-ehdotuksissa painottuvat velkojen uudelleen järjestely, pienten- ja keskisuurten yritysten tukeminen, voimakas elvyttäminen ja Euroopan keskuspankin roolin muuttaminen niin, että sen tehtäväksi muodostuisi tarjota jäsenvaltioille edullisia lainoja. Etenkin kokoukseen osallistuva Kreikan Syriza on hakemassa ratkaisua velkaantuneiden maiden tilanteeseen eurooppalaisesta velkakonferenssista, jossa lainoja ottaneet ja niitä antaneet maat, pankit ja muut tahot etsisivät yhdessä ratkaisun velkaantuneiden maiden ongelmaan. Vastaavalla menettelyllä järjestettiin 1953 Saksan valtion velat niin, että Saksan uudelleenrakentaminen kävi mahdolliseksi.

– Barcelonan julistuksella on suuri merkitys Euroopan vasemmiston suunnan linjaajana. Vaikka tällä hetkellä prosessissa painottuvat sen liikkeelle laittaneiden Syrizan ja Espanjan kommunistisen puolueen kannat, se tulee saamaan paljon painoarvoa Kreikan parlamenttivaalien jälkeen, toteaa kokoukseen SKP:stä osallistuva Tiina Sandberg.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (3 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.