EU ei lämmennyt vaihtoehtoiselle kansanpankille

23.10.2012 - 14:13
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
On aika laittaa raha ja valta palvelemaan ihmistä, visioi Euroopan vasemmiston puheenjohtaja, ranskalainen Pierre Laurent. / PCF |

Mikä rikos on pankin ryöstäminen pankin perustamiseen verrattuna, pohti aikoinaan kirjailija Bertolt Brecht.

Euroopan vasemmisto teki Brechtin heitosta huolimatta taannoin aloitteen uuden pankin perustamisesta Eurooppaan.

Eurooppalaisen sosiaalisen ja solidaarisen kehityksen rahaston kautta oli tarkoitus helpottaa julkisia investointeja sosiaalisen ja ympäristön kannalta suotuisan kehityksen hyväksi, edistää julkisia palveluja, työllisyyttä ja tervettä taloudellista kasvua. Rahasto korvaisi Euroopan talouskriisin ratkaisemiseksi kaavailtuja instituutioita, jotka ainoastaan painostavat kurjistamaan väestöä.

Rahasto olisi myös suoraan suuntautunut rahoitusmarkkinoiden ylivaltaa vastaan. Varat siihen olisi kerätty, ei suinkaan kansalaisten selkänahasta, vaan rahoitusmarkkinoiden transaktioverolla ja Euroopan keskuspankin matalakorkoisella lainalla.

Hankkeen mahdollisti unionin Lissabonin sopimukseen lisätty suoran demokratian työkalu: eurooppalainen kansalaisaloite. Aloite ei luonnollisestikaan poista EU:n rakenteellista demokratiavajetta, mutta se antaa miljoonan kansalaisen ryhmälle mahdollisuuden saada aloite Euroopan komission käsittelyyn – tosin tarkoin säädellyin ehdoin.

Miljoona allekirjoitusta aloitteeseen on suuri, muttei mahdoton tehtävä. Nimienkeruuseen oli määrä ryhtyä Euroopan laajuisesti heti kun aloitteen sanamuoto olisi viilattu kohdalleen.

– Euroopan vasemmisto pyrkii luomaan eurooppalaisesta kansalaisaloitteesta konkreettisen välineen kriisin ratkaisemiseksi sosiaalisten uudistusten kautta ja vapauttamaan Euroopan rahoitusmarkkinoiden vallasta. On aika laittaa raha ja valta palvelemaan ihmistä, visioi Euroopan vasemmiston puheenjohtaja, ranskalainen Pierre Laurent.

Julkinen rahasto liikaa EU-eliitille

 Loppukesästä Euroopan komissio kuitenkin ilmoitti hylkäävänsä vasemmiston aloitteen rahaston perustamisesta. Syyksi komissio kertoi, että ajatus julkisesta rahastosta on ristiriidassa unionin sääntöjen ja nykyisten perussopimusten kanssa. Komission perusteluista käy ilmi, että EU asettaa markkinat ja kilpailun kansalaisten hyvinvoinnin, työllisyyden ja ympäristön edelle. Sosiaalisin ja solidaarisin perustein toimiva julkinen ”kansanpankki” on jo aloitteen tasolla liikaa EU-eliitille.

Vastavirtafestivaalilla syyskuussa vieraillut Euroopan vasemmiston hallituksen jäsen, kreikkalainen Yiannis Bournous harmittelee aloitteen hylkäyspäätöstä. Bournous toteaa, että määräävässä asemassa olevat EU-piirit eivät voi sallia demokraattista vuoropuhelua Euroopassa.

– Eliitti pelkää, että Euroopan kansalaiset ryhtyvät keskustelemaan ja toimimaan yhdessä konkreettisten vaihtoehtojen puolesta. Mutta me emme voi sallia jatkuvaa demokraattisen päätöksenteon estämistä, kommentoi Bournous.

Kansalaisaloitteen torppaaminen ei tietenkään merkitse sitä, että Euroopan vasemmisto olisi pistämässä hanskoja naulaan. Bournous korostaa, että eurooppalaista vaihtoehtoa rakennetaan kansojen solidaarisuuden pohjalta. Tavoitteet ovat edelleen samat: pankki- ja rahoitusalojen vallan vastustaminen, julkisten palvelujen ja työläisten puolustaminen, omaisuuden uusjako sekä Euroopan keskuspankin roolin radikaalin muutoksen vaatiminen.

– Euroopan vasemmisto työskentelee yhdessä useiden eurooppalaisten ammattijärjestöjen ja yhteiskunnallisten toimijoiden kanssa laajan eurooppalaisen Vaihtoehtoisen huippukokouksen järjestämiseksi Kreikassa keväällä 2013, kertoo Bournous yhden esimerkin tulevasta yhteistyöstä. 

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (8 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.