EU pyrkii vapauttamaan terveys- ja sosiaalipalveluja

29.09.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 35/2006.

Euroopan unionin komissio on käynnistänyt uuden selvityksen EU:n terveys- ja sosiaalipalveluiden markkinoiden osittaisesta vapauttamisesta. Syynä tähän on unionin parlamentin viime helmikuussa tekemä päätos, jolla rajattiin terveys- ja sosiaalipalvelut suurimmalta osin komission ajaman palveludirektiivin ulkopuolelle.


Uuden hankkeen avulla komissio pyrkii nyt kiertämään parlamentin päätöksen eriyttämällä terveyspalvelut omaksi kokonaisuudekseen, jota koskevat muutokset voidaan ajaa direktiivin ulkopuolella.


Terveysasioista vastaava komissaari Markos Kyprianou on vaatinut, että EU-kansalaiset saisivat vapaasti valita terveyspalvelujaan, ei vain oman maan sisällä, vaan myös muista unionin maista. "Hoitotoimenpiteiden oikeanlainen hallinta" vaatii EU-tuomioistuinten mukaan suurempaa yhdenmukaisuutta unionin sisällä. Tuomioistumet ovat yksittäisissä päätöksissään vakiinnuttaneet periaatteen, jonka mukaan kansalliset terveys- ja sosiaalipalvelut kuuluvat samaan ulottuvuuteen EU:n sisämarkkinoiden kanssa.


Nyt alkaneet harmonisointineuvottelut tulevat selvästi johtamaan palveluiden markkinoiden vapauttamisen suuntaan. Lisäksi, mikäli terveys- ja sosiaalipalvelut määritellään osaksi unionin sisämarkkinoita, niiden vapauttamisesta on neuvoteltava myös maailmanlaajuisesti WTO-neuvotteluissa.



(TA)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli