Euroopan ay-liike haastaa uusliberalistisen hegemonian

19.05.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 20/2006.

Eurooppalainen ay-liike on vahvasti mukana sosiaalifoorumiprosessissa. Tämä näkyi Euroopan neljännessä sosiaalifoorumissa Ateenassa muun muassa eri ammattiliittojen järjestämien tilaisuuksien mittavassa määrässä. Eurooppalaisilla ammattiliitoilla onkin edessään haasteita, jotka vaativat kansallisia rajoja ylittävää yhteistyötä. Monet ammattiliitot ovat kokeneet, miten sosiaalifoorumi toimii hyvänä alustana yhteistyön ja verkostojen rakentamiselle.


Kreikan GSEE:n Dimitris Stratoulis kertoo, miten paikallisessa liitossa tehtiin paljon töitä ay-liikkeen mukaan saamiseksi Euroopan sosiaalifoorumin valmisteluihin.


– Kansainvälisen ay-liikkeen on yhdessä kamppailtavaa oikeudenmukaisemman Euroopan puolesta. Esimerkiksi työttömyys, työelämän joustot ja julkisten palvelujen alasajo ovat kaikki ongelmia, joiden ratkaiseminen vaatii yhteistyötä, korostaa Stratoulis.


Hänen mukaansa Ranskassa työelämän oikeuksia heikentävää lakiesitystä vastaan noussut opiskelijoiden ja työläisten yhteinen rintama osoitti, miten uusliberalistinen hegemonia on mahdollista haastaa.




Ammattiliittojen ja opiskelijoiden yhteisrintama



Ranskalaisen ammattiliitto CGT:n Jean-Michel Drevon oli tiukasti mukana, kun maassa käytiin CPE-lakiesityksen vastaista taistelua. Hänen mukaansa pääministeri de Villepinin ja presidentti Chiracin junailema työaikalaki oli voimakas hyökkäys nuorten työläisten oikeuksia ja koko ay-liikettä vastaan.


– Nykyisen työelämän ongelmat, kuten pätkätyö, kärjistyvät juuri nuorten kohdalla. Hallituksen esitys oli monelle viimeinen pisara, toteaa Drevon.


Ranskan hallitus joutui taipumaan joukkovoiman edessä. Työaikalakiesitys torjuttiin opiskelijoiden ja ay-liikkeen, nuorten ja vanhempien yhteisrintamalla. Drevonin mukaan tämä oli ranskalaisen kansalaisyhteiskunnan ensimmäinen suuri voitto kymmeneen vuoteen.


– Voitto Ranskassa ei ollut pelkästään meidän voittomme vaan koko Euroopan voitto, painottaa Drevon.


Jatkossa Jean-Michel Drevon nostaa esille erityisesti taistelun EU:n palveludirektiiviä ja julkisten palvelujen yksityistämistrendiä vastaan. Se taistelu tulee hänen mukaansa olemaan huomattavasti vaikeampi.


– Jo CPE:n vastaisessa kamppailussa huomasimme, miten mukana oli erilaisia ryhmiä, joilla oli osin ristiriitaisiakin tavoitteita. Täytyy muistaa, että Ranskassakin on ammattiliittoja, jotka kannattivat EU:n perustuslakia ja suhtautuvat myönteisesti myös palveludirektiiviin, sanoo Drevon.


Hän mainitsee myös, miten Ranskassa ja monessa muussa Euroopan maassa on vahva äärioikeisto, jonka uhkaa ei vasemmiston pidä unohtaa. Drevon kertoo, miten äärioikeistolaisten puolueiden kannatus on Ranskassa monella alueella tällä hetkellä jopa 20 prosentin tuntumassa.




Ay-liike mukana sosiaalifoorumeissa



Pätkätöiden ja julkisten palveluiden yksityistämisinnon lisäksi Eurooppaan on rantautumassa eräs toinenkin hyvin "amerikkalainen" ilmiö, joka huolestuttaa ranskalaista ay-aktiivia.


– Työssäkäyvien köyhyys on kasvava ongelma. Ihmisillä saattaa olla töitä, mutta ansaittu palkka ei kunnolla riitä toimeentuloon. Tämä on tulevaisuudessa suuri haaste ay-liikkeelle, pohtii Drevon.


CGT on ammattiliittona ollut sosiaalifoorumeissa mukana alusta, Brasilian Porto Alegresta 2001 asti. Jean-Michel Drevonin mielestä on elintärkeää, että ammattiliitot ottavat osaa mittavaan ja kansainväliseen kansanliikkeeseen.


– Kansainvälinen yhteistyö on erittäin tärkeää. Myös ammattiliittojen velvollisuutena on etsiä ja löytää keinoja toisenlaisen maailman saavuttamiseksi, huomauttaa Drevon.



MARKO KORVELA

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli