Euroopan ay-toimintapäivä myös Suomessa

09.09.2010 - 12:39
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Brysselissä on aiemminkin nähty ay-mielenosoituksia. Kuva viime vuoden toukokuulta. / Dimi15 |

Kommunistien ja Kriittisen ay-verkoston aloitteellisuus johti lopulta siihen, että SAK päätti sekä tiedottaa Euroopan ay-liikkeen toimintapäivästä 29. syyskuuta että avata mahdollisuuksia paikallisen toiminnan järjestämiselle.

SAK toteaa tiedotteessaan ay-liikkeen syvän huolen siitä, että julkisten menojen leikkaukset voivat johtaa työpaikkojen vähentymiseen ja lisääntyvään sosiaaliseen turvattomuuteen. Pahimmassa tapauksessa menojen karsimiset voivat johtaa epävarmassa ja haavoittuvassa taloustilanteessa Euroopan uuteen lamaan.

Suomessa toimintapäivänä järjestetään erilaisia paikallisia tempauksia, kuten toritapahtumia ja keskustelutilaisuuksia.

Maanantaiklubilla Helsingissä puhunut SAK:n EU-asiantuntija Reijo Paananen myönsi, että SAK teki arviointivirheen jättämällä EAY:n toimintapäivän tiedottamatta.

Reijo Paanasen mukaan alunperin ideana oli näyttää eurooppalaisen ay-liikkeen joukkovoimaa 7. lokakuuta, jolloin vietetään jo pieneksi perinteeksi muodostunutta Kunnon työn päivää.

– Sitten huomattiin, että Euroopan valtiovarainministerit kokoontuvat 29. syyskuuta Brysselissä. Syntyi ajatus organisoida samaan aikaan suurmielenosoitus, totesi Paananen.

Samalla monet yksittäiset maat, kuten Espanja, Portugali, Liettua ja Latvia, ilmoittivat järjestävänsä paikallista toimintaa.

Suomesta SAK lähettää Brysselin suurmielenosoitukseen 16 hengen delegaation.

Potkua toiminnan valmisteluun

Kriittisen ay-verkoston aktiivi Mauri Perä pitää SAK:n päätöstä hyvänä.

– SAK:n tulo julkisuuteen on erittäin arvokas. Se kannustaa kaikkia ammattiyhdistysliikkeen toimivuudesta kiinnostuneita liikkeelle tässä ja nyt. Se antaa myös potkua Helsingin ja muiden kaupunkien tapahtumaa valmistelevien työryhmien työlle, sanoo Perä.

Helsingissä seuraava valmistelevan työryhmän kokous pidetään Rauhanpuolustajien toimistolla (Hämeentie 48) maanantaina 13. syyskuuta klo 17. 9.2010 klo 17.00.

– Työlistalla on edelleen se, miten eurooppalainen toimintapäivä näkyy pääkaupungin katukuvassa. Ammattiosastoissa, paikallisjärjestössä ja kansalaisjärjestöissä selvitellään valmiuksia toimintapäivän tapahtumien järjestämiseen.

Mauri Perä kertoo, että eri puolilta Suomea tulee viestejä tapahtumin valmisteluista. Muun muassa Turussa, Oulussa ja Kajaanissa on luvassa erilaista toimintaa 29. syyskuuta.

Nyt on tärkeä ottaa yhteyttä suoraan SAK:n ammatillisten paikallisjärjestöjen edustajiin ja muihin ammattijärjestöjen luottamushenkilöihin. Kannattaa kysyä, mitä on ehkä jo suunnitteilla ja ehdottaa sitä, miten toimintaa voitaisiin toteuttaa.

SAK toivoo, että kaikista mahdollisista tapahtumista ilmoitettaisiin SAK:n viestintään Jenni Karjalaiselle, sposti jenni.karjalainen[at]sak.fi. Myös Tiedonantaja sekä verkkolehti seuraa paikallisen toiminnan valmisteluja ja tiedottaa tapahtumista jatkossa.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.