Euroopan unionissa jyllää yksioikoinen finanssipolitiikka

27.11.2013 - 13:10
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Rita Dahlin mukaan niin Suomessa kuin laajemmin Euroopan unionissa vallitsee talouden ylivalta. / Veikko Koivusalo |

Vantaalainen Rita Dahl tuo europarlamenttivaaleihin kansainvälistä kokemusta laajalta pohjalta. Dahl on vuosien varrella kolunnut alueita aina Siperiasta Latinalaiseen Amerikkaan asti.

Kulttuurialan moniottelijalla on sanottavaa myös politiikassa, onhan Dahlilla myös tutkinto valtio-opista sekä maisterinpaperit yleisestä kirjallisuustieteestä.

– Kaikki liittyy kaikkeen, myös Euroopassa. Globaali liittyy paikalliseen, eikä kulttuuria voi erottaa muista inhimillisen toiminnan alueista, kuten sosiaalisesta ja taloudellisesta toiminnasta. Minulle on itsestään selvää, että taiteilijan on oltava myös yhteiskunnallisesti aktiivinen – niin kuin Bertolt Brecht ja monet muut taiteilijat Joseph Beuysistä Wienin aktionisteihin, kertoo SKP:n eurovaalilistalla sitoutumattomana ehdokkaana oleva Dahl.

Käsitteillä hallitaan mieliä

Kielen parissa työskentelevä Dahl on kiinnostunut nykypolitiikassa käytettävistä sanoista ja käsitteistä.

Esimerkiksi oikeistolaisessa retoriikassa käytetty termi ’kestävyysvaje’ on löytänyt tiensä mediaan ja myös vasemmiston kielenkäyttöön.

– Kestävyysvajeen varjolla toteutetaan kuntapalvelujen alasajoa ja rakenneuudistusta. Ihmisten mieliä voi hallita tietyillä sanoilla ja käsitteillä, sen vuoksi on tärkeää, mitä sanoja käytetään. Totta kai kansantaloutta mitataan tietyillä mittareilla, mutta perinteisesti taloustieteilijät eivät ole puhuneet kestävyysvajeesta. Onko se poliitikkojen ja virkamiesten luoma käsite, jolla on helpompi hallita ihmisten mielipiteitä? pohtii Dahl.

Sitoutumista kestämättömiin hankkeisiin

Kestävyysvajeen pohdinnasta päästään sujuvasti eläkeyhtiöihin, joiden hallussa ovat meidän kaikkien tulevat eläkevarat. Dahl on huolissaan siitä, miten näitä rahoja on sijoitettu kyseenalaisiin projekteihin, kuten kaivosteollisuuteen.

– Hallitus odottaa kaivosalasta Suomen uutta kärkivientialaa vuoteen 2050 mennessä. Minkä takia hallitus sitoutuu vahvasti politiikkaan, jossa ei ole tarpeeksi mietitty ympäristön tai yhteiskunnan kestävää kehitystä ja yhteiskuntapoliittista kokonaiskuvaa? Esimerkiksi Talvivaaran työllisyyspoliittisia vaikutuksia on liioiteltu, soveltuvuutta muiden elinkeinojen kanssa ei ole ajateltu ja yritykseltä ei kerätä tarpeeksi veroja. Raportit eivät ole olleet neutraaleja, sanoo Dahl, joka viimeistelee parhaillaan Talvivaara-aiheista pamflettia.

Myös sitoutumisessa ydinvoiman lisärakentamiseen näkyvät kansanvallan vastaiset päätökset.

– Esimerkiksi Vantaan Energia on itsenäisesti päättänyt jatkaa Fennovoiman ydinvoimalahankkeessa. Vantaan Energian osuus on 8,3 prosenttia, mikä on aika merkittävä. Eikä asukkaiden valitsema kaupunginvaltuusto ole pystynyt päätökseen vaikuttamaan millään tavalla.

Talouselämän sanelemaa

Tällä hetkellä talouselämä tuntuu sanelevan pitkälle sen, mitä politiikassa tapahtuu. Ympäristöasioiden lisäksi tämä näkyy Dahlin mukaan vaikkapa sosiaali- ja terveyspuolella, missä kokoomus ja muut poliittiset ja taloudelliset voimat ajavat voimakkaasti yksityistämistä. Tässäkin taustalla näkyy EU:n vaikutus, unioni nimittäin suosii toiminnassaan markkinalogiikkaa ja mahdollisimman tehokasta tuotantoa – eettisyydestä viis.

– Vantaallakin terveydenhuoltoa on ulkoistettu veroparatiisiyhtiöiden kuten Attendo MedOnen haltuun. Hakunilan terveyskeskuksessa on kuitenkin huomattu, ettei vuokratyövoima ole lyhentänyt jonoja - päinvastoin, huomauttaa Dahl.

Seuraava markkinoiden käsiin vallattava sektori taitaa olla koulutus, jossa on jo yksityisiä toimijoita.

Vaikuttamisen illuusio

Dahlin mukaan niin Suomessa kuin laajemmin Euroopan unionissa vallitsee talouden ylivalta. Vaikuttaminen jää parhaimmillaankin vain illuusioksi. Talouden ylivallasta kärsivät eniten kaikkein heikoimmat osapuolet: ympäristö, lapset, nuoret ja vanhukset – ne jotka vähiten pystyvät pitämään ääntä itsestään.

Euroopan unionin tasolla talouden ylivalta näkyy sääntelemättöminä finanssimarkkinoina. Dahlin mukaan Euroopan talous- ja rahaliitto Emuun sisältyi jo syntyessä vakavia valuvikoja. EU koostuu taloudellisesti niin erilaisista jäsenvaltioista, että yhteisen talous- ja rahapolitiikan soveltaminen on mahdotonta.

– Esimerkiksi finanssimarkkinoihin kohdistuva Tobinin vero olisi vain pieni askel sääntelyn suuntaan, mutta sekin vaikuttaa olevan henkisesti liian suuri EU:lle. En usko salaliittoihin, mutta joku on selvästi alun perin hyötynyt Emusta enemmän kuin toiset, sanoo Dahl.

Kantaaottavuutta omalla nimellä

Eurovaalien lisäksi Rita Dahlia työllistävät jatko-opinnot Sibelius-Akatemiassa sekä klassisen laulun opinnot Saksassa. Kirjallisuuden puolella Dahl on kääntänyt amerikkalaisia nuoria nykyrunoilijoita. Pitkään työn alla ollut portugalilaisen runouden antologia on viimein ilmestymässä Palladiumin kustantamana .Pian ilmestyy myös Kypros-matkakirja ja Kap Verde alkaa olla loppusuoralla. 

Dahl ei ole koskaan kaihtanut kantaaottavuutta, mikä on vienyt hänet keskelle kiivaitakin kulttuurisia ja poliittisia keskusteluja. Dahl myös haluaa keskustella omalla nimellään. Hän ei pidä tietoverkoissa käydyistä väittelyistä, joissa nimimerkkien suojista tölväistään ja käytetään törkeää kieltä.

– Kulttuuripiireissäkin selviäisi helpommin, jos sensuroisi kaikki mielipiteensä ja olisi mahdollisimman hajuton, mauton ja väritön, hän tuumii.

Tämä ei kuitenkaan Dahlille sovi. Hän on mielissään siitä, että nykyään taiteilijat ja kulttuurin parissa työskentelevät ovat taas heränneet ottamaan kantaa maailman tapahtumiin.

Ihmiset odottavat voimakkaita mielipiteitä, mutta Dahlin mukaan pelkillä provokaatioilla ei pitkälle pääse. Tarvitaan myös asia-argumentteja – ja niitähän Dahlilta löytyy.

Rita Dahlin blogi >>>

Rita Dahl Facebookissa >>>

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa