Euroopan vasemmisto haastaa troikan

27.11.2015 - 10:45
(updated: 17.12.2015 - 16:36)

Euroopan vasemmiston johtoryhmä kokoontui Madridissa marraskuun puolessa välissä. Kokouksessa käsiteltiin suunnitelmia ensi vuodelle, ja tietysti arvioitiin jo toteutuneiden kamppailujen opetuksia. Mukana oli edustajia lähes kaikkialta Euroopasta.

Pariisin isku kirvoitti keskustelua

Kokouksen osallistujat olivat jo kaikki Madridissa, kun uutiset Pariisin iskuista kantautuivat kokouspaikalle asti. Varsinainen kokous ei ollut ehtinyt edes alkaa, kun Ranskan edustajan piti jo palata kotimaahansa. Kokouksen alussa pidettiin hiljainen hetki uhrien muistolle, ja vaikka asialistaa ei virallisesti muutettukaan, tapahtuma näkyi puhevuoroissa koko kokouksen ajan.

Kokouksessa puheenvuoroja pitäneet olivat yhtä mieltä siitä, että EU, Nato, Euroopan oikeistovoimat sekä konservatiivit itkevät krokotiilinkyyneleitä terrori-iskua käsitellessään. EU on organisaationa paitsi suoraan ollut vastuussa Syyrian sodan paisumisesta, Euroopan erilaiset oikeistopopulistit ovat aktiivisesti pyrkineet toteuttamaan Euroopassa sitä samaa politiikkaa, jota islamistiset fundamentalistit ajavat terroriteoillaan. Myös Suomessa on jouduttu kamppailemaan homovastaisuutta ja sovinismia vastaan.

Kun oikeisto puhuu, vasemmisto toimii

Tänä vuonna Euroopan vasemmisto on ollut käytännössä ainoa huomion arvoinen EU-kriittinen voima. Käsittelyssä oli paitsi Kreikan Syriza-hallinnon toiminta ja paini velkojien kanssa, myös Portugalin uusi vasemmistohallitus herätti keskustelua, niin kuin myös vasemmistolle myötämielinen Katalonian itsenäisyysliike. Vaikka oikeistopopulistit ovat monen euromaan hallituksissa tälläkin hetkellä, ei vähiten Suomessa, ainoat eurojärjestelmää ravisuttaneet toimet ovat tulleet Euroopan kirjavasta vasemmistosta käsin.

Ainoat eurojärjestelmää ravisuttaneet toimet ovat tulleet Euroopan kirjavasta vasemmistosta käsin.

Tämä ei tietenkään tarkoita, että kaikessa olisi onnistuttu, ja kokouksen puheenvuoroissa käytiinkin rikasta keskustelua onnistumisista, epäonnistumisista ja uusista strategioista. Muutamassa puheenvuorossa sivuttiin muun muassa sitä, että mikä pitäisi olla niin sanotun Suunnitelma B:n rooli tulevassa Portugalin vasemmistohallituksessa.

Keskustelu on alkujaan lähtenyt siitä, että sovinto troikan ja EU:n valtarakenteiden kanssa on aina ollut riskialtis taktiikka, ja kuinka Kreikan tapauksessa se ei tuottanut toivottua tulosta. Tämän seurauksena eräät Euroopan vasemmiston jäsenjärjestöt, SKP mukaan lukien, ovat pyrkineet kehittämään B-suunnitelmaa, joka perustuisi epädemokraattisista EU-sopimuksista ja eurosta irtautumiseen ja itsenäiseen talouspolitiikkaan, luonnollisesti mantereen muiden vasemmistopuolueiden tukemana ja korostaen kansainvälisen EU:lle vaihtoehtoisen instrumentin tarvetta.

EU:n vastainen kamppailu ei ole vielä tuottanut ratkaisevaa tai lopullista voittoa. Tästä huolimatta on käynyt selväksi, että vasemmisto, ei populistinen oikeisto, on kyennyt haastamaan eurojärjestelmän.

Eurooppa on kriisien edessä

Pariisin iskun jälkeen Euroopan vasemmiston on vastattava lisääntyvään sotilaallistumiseen ja väheneviin kansalaisoikeuksiin. Lisäksi yhä lisääntyvät kansat ja alueet, jotka astuvat vastustamaan troikan leikkauspolitiikkaa, pakottavat EU:n yhä suurempiin poliittisiin vastakkainasetteluihin.

SKP on jatkossakin mukana leikkauspolitiikkaa vastustavissa liikkeissä. SKP:n ja pohjoisen kommunististen puolueiden Arktinen aloite, Euroopan vasemmisto ja lukemattomat oikeistopolitiikan vastaiset massaliikkeet tekevät jatkossakin itsestään poliittisesti merkittäviä tekijöitä, ja kommunistien on tärkeää olla kansalaisliikkeissä mukana.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.