Euroopan vasemmisto: Italian kansanäänestyksen tulos myönteinen merkki
Italiassa äänestettiin joulukuun alussa maan perustuslain uudistuksesta. Kansanäänestys koski senaatin vallan vähentämistä, keskushallinnon vahvistamista ja vaalilain uudistamista.
Kansanäänestyksestä muodostui pääministerin ja hänen harjoittamansa politiikan luottamuksen koetinkivi.
Pääministeri Matteo Renzi teki jo hyvissä ajoin ennen vaalipäivää selväksi, että mikäli uudistus ei saa tarvittavaa kannatusta, hän eroaa. Kansanäänestyksestä muodostuikin pääministerin ja hänen harjoittamansa politiikan luottamuksen koetinkivi.
Valtaosa äänestäneistä (liki 60 prosenttia) vastusti Renzin uudistusta. Perustuslakiuudistuksen kaaduttua Renzi ilmoitti eroavansa. Asiantuntijoiden mukaan Italiassa valtaan nousee todennäköisimmin virkamieshallitus.
Euroopan vasemmiston (EL) mukaan Italian ei-äänten voitto on samalla demokratian voitto. EL piti Renzin uudistushanketta askeleena kohti autoritäärisempää hallintomallia.
– Kansanäänestyksen voittaja ei ole yksittäinen puolue tai liike vaan koko Italian kansa ja demokratia. Voittaja on myös Italian perustuslaki ja sen demokraattinen henki, jota autoritääriset oligarkit uhkasivat. On merkille pantavaa, että nuorten äänestäjien enemmistö hylkäsi uudistuksen, todetaan EL:n kannanotossa.
Italian pankkisektori ongelmissa
Kansanäänestyksen tuloksen on tulkittu myös olevan vastalause EU:n leikkaus- ja talouskuripolitiikalle, josta Italiassa on saatu kärsiä jo pitkään. Italian nuorisotyöttömyys on huidellut yli 40 prosentissa ja maa kärsii edelleen vakavasta talouskriisistä.
Tutkija-toimittaja Antti Ronkainen arvelee, että Italian pankkisektori tarvitsee pystyssä pysyäkseen nopeasti tukea. Pankkisektorin apu edellyttäisi ihmisten säästöjen osittaista käyttämistä pankkien tappioiden paikkaamiseen ja valtionapu sitoutumista Kreikan kaltaiseen talouskuriin.
EU:n nykyiset säännöt edellyttävät tappioiden kirjauksia pankkien omistajille. Ronkaisen mukaan Italian tapauksesta tekee erityisen ongelmallisen se, että kotitaloudet omistavat noin 200 miljardin edestä italialaispankkien osakkeita. Italian tulevan virkamieshallituksen on pahimmassa tapauksessa käytettävä sekä julkisia varoja että kotitalouksien säästöjä estääkseen pankkikriisin leviämisen, mikä ei lupaa hyvää seuraavia vaaleja ajatellen. Italian pankeissa on 360 miljardin edestä huonoja lainoja eli lainoja, jotka on jo jätetty maksamatta ja jotka todennäköisesti tullaan jättämään maksamatta.
Suurimmissa ongelmissa on Monte dei Paschi –pankki, jossa on tavallisten italialaisten rahaa reilu 2 miljardia euroa.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Tiedonantajan numeros 09/2024 on ilmestynyt. Katso lehden sisällys täältä.
Tiedonantaja-festivaali kokoaa jälleen eri alojen aktivisteja, tutkijoita, poliitikkoja, artisteja ja kansainvälisiä vieraita etsimään vaihtoehtoisia ulospääsyjä sodista, ympäristökriisistä, median yksipuolisuudesta ja politiikan vaihtoehdottomuudesta. Festivaali järjestetään viikonloppuna 19.-20. lokakuuta 2024 Vantaan Myyrmäessä Myyräncolo -kulttuurikeskuksessa.
- 1 / 328
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Ulkomaat
Vasemmistokoalitio NPP:n ehdokas Anura Kumara Dissanayake on voittanut Sri Lankan presidentinvaalit. Lähes 7 miljoonaa srilankalaista antoi tukensa NPP-koalition lupaamille sosiaalisille uudistuksille, demokraattisten oikeuksien laajentamiselle, korruption vastaiselle työlle ja julkisten palvelujen rakentamiselle.
YK:n yleiskokouksen äänestyksessä vaadittiin ylivoimaisella enemmistöllä, että Israel lopettaa laittoman läsnäolonsa miehitetyillä palestiinalaisalueilla 12 kuukauden kuluessa. Äänestyksessä annettiin 124 ääntä puolesta, 14 vastaan ja 43 tyhjää. Äänestys järjestettiin vain vähän Israelin tekemän terrori-iskun jälkeen.
Afrikan kansalliskongressi ANC ei saavuttanut tarvitsemaansa suoraa enemmistöä vaaleissa, mutta sillä on edelleen suurin äänestäjien tuki. Maan siirtymävaiheen epäonnistuminen köyhyyden poistamisessa on avannut oven populistiselle etnonationalistiselle politiikalle. Etelä-Afrikan vaalitulosta analysoi Mark Waller.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.