Euroopan vasemmisto: Italian kansanäänestyksen tulos myönteinen merkki
Italiassa äänestettiin joulukuun alussa maan perustuslain uudistuksesta. Kansanäänestys koski senaatin vallan vähentämistä, keskushallinnon vahvistamista ja vaalilain uudistamista.
Kansanäänestyksestä muodostui pääministerin ja hänen harjoittamansa politiikan luottamuksen koetinkivi.
Pääministeri Matteo Renzi teki jo hyvissä ajoin ennen vaalipäivää selväksi, että mikäli uudistus ei saa tarvittavaa kannatusta, hän eroaa. Kansanäänestyksestä muodostuikin pääministerin ja hänen harjoittamansa politiikan luottamuksen koetinkivi.
Valtaosa äänestäneistä (liki 60 prosenttia) vastusti Renzin uudistusta. Perustuslakiuudistuksen kaaduttua Renzi ilmoitti eroavansa. Asiantuntijoiden mukaan Italiassa valtaan nousee todennäköisimmin virkamieshallitus.
Euroopan vasemmiston (EL) mukaan Italian ei-äänten voitto on samalla demokratian voitto. EL piti Renzin uudistushanketta askeleena kohti autoritäärisempää hallintomallia.
– Kansanäänestyksen voittaja ei ole yksittäinen puolue tai liike vaan koko Italian kansa ja demokratia. Voittaja on myös Italian perustuslaki ja sen demokraattinen henki, jota autoritääriset oligarkit uhkasivat. On merkille pantavaa, että nuorten äänestäjien enemmistö hylkäsi uudistuksen, todetaan EL:n kannanotossa.
Italian pankkisektori ongelmissa
Kansanäänestyksen tuloksen on tulkittu myös olevan vastalause EU:n leikkaus- ja talouskuripolitiikalle, josta Italiassa on saatu kärsiä jo pitkään. Italian nuorisotyöttömyys on huidellut yli 40 prosentissa ja maa kärsii edelleen vakavasta talouskriisistä.
Tutkija-toimittaja Antti Ronkainen arvelee, että Italian pankkisektori tarvitsee pystyssä pysyäkseen nopeasti tukea. Pankkisektorin apu edellyttäisi ihmisten säästöjen osittaista käyttämistä pankkien tappioiden paikkaamiseen ja valtionapu sitoutumista Kreikan kaltaiseen talouskuriin.
EU:n nykyiset säännöt edellyttävät tappioiden kirjauksia pankkien omistajille. Ronkaisen mukaan Italian tapauksesta tekee erityisen ongelmallisen se, että kotitaloudet omistavat noin 200 miljardin edestä italialaispankkien osakkeita. Italian tulevan virkamieshallituksen on pahimmassa tapauksessa käytettävä sekä julkisia varoja että kotitalouksien säästöjä estääkseen pankkikriisin leviämisen, mikä ei lupaa hyvää seuraavia vaaleja ajatellen. Italian pankeissa on 360 miljardin edestä huonoja lainoja eli lainoja, jotka on jo jätetty maksamatta ja jotka todennäköisesti tullaan jättämään maksamatta.
Suurimmissa ongelmissa on Monte dei Paschi –pankki, jossa on tavallisten italialaisten rahaa reilu 2 miljardia euroa.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Miksi osuustoiminnallinen Tradeka, jonka juuret ovat työväenliikkeessä, sijoittaa aseisiin? Samaan aikaan, kun rauhan ja aseidenriisunnan periaatteet rapautuvat globaalisti, myös suomalaiset sijoittajat – kuten Tradeka – ovat alkaneet nähdä aseteollisuudessa "positiivisia mahdollisuuksia". Työväenluokan varallisuutta hallinnoidaan nyt tavalla, joka palvelee sotataloutta ja pääomaa – ei osuuskunnan jäseniä. SKP:n Yrjö Hakanen vaatii, että Tradeka sulkee asetuotannon kokonaan pois sijoituksistaan ja ryhtyy kehittämään vaihtoehtoisia rahastoja, joissa vaikuttavuus korvaa militarismin.
SKP vietti kymmenen vuotta sitten vappua tunnuksella Irti porvareista! Taiteilija Jani Leinonen suunnitteli SKP:lle tuolloin vapputunnuksen, jossa ilmassa oleva nyrkki viestii kapinasta, uhmasta, yhtenäisyydestä ja voimasta.
- 1 / 330
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Ulkomaat
Tarkalleen tänään 10. heinäkuuta vuonna 1985 Ranskan valtio pommitti Greenpeacen Rainbow Warrior-aluksen upoksiin. Pääoman keinot ovat kehittyneet: räjäyttävät pommit ovat saaneet rinnalleen mm. SLAPP-kanteet, sääntelyrakenteita ja markkinamekanismeja, jotka pyrkivät hiljentämään kansalaisyhteiskuntaa. Neljä vuosikymmentä myöhemmin ympäristöaktivismia ei ole vaimennettu.
Kun asevarusteluun virtaa miljardeja, leikataan koulutuksesta, sosiaaliturvasta ja ilmastotoimista – kenen turvallisuutta oikein puolustetaan? Tiedonantajan bloggaaja Hannu Ketoharju pohtii uusimmassa kirjoituksessaan, kuinka asevarustelun kiihtyminen Euroopassa – erityisesti Naton viiden prosentin BKT-tavoitteen varjolla – hyödyttää ase- ja energiayhtiöitä samalla kun työväenluokkaa kuritetaan leikkauksin. Manifesti saksalaisten sosialidemokraattien johdolla vaatii suunnanmuutosta: diplomatiaa, aseistariisuntaa ja resurssien ohjaamista yhteiseen hyvinvointiin. Kriittinen kysymys kuuluu: rakentuuko turvallisuus aseista vai oikeudenmukaisuudesta?
Mitä tapahtuu, kun hoitajat, opettajat ja matalapalkkaiset työläiset nousevat kapitalistisen järjestelmän marginaalista politiikan keskiöön? Chilessä vastataan nyt: kommunisti Jeannette Jara voitti vasemmiston esivaalit ja tavoittelee marraskuussa maan presidenttiyttä. Hänen kampanjansa ei nojaa suurpääoman lahjoituksiin, vaan työväenluokan vaatimuksiin – elämiseen riittävään palkkaan, julkiseen terveydenhuoltoon ja demokratiaan, ei diktaattorien perintöön. Kun vanhan vallan edustajat pyrkivät palauttamaan Pinochetin aikaisen järjestyksen, Jaran ehdokkuus on muistutus siitä, että historiaa ei tarvitse toistaa – sen voi myös murtaa. Tämä ei ole vain Chilen, vaan koko työväenliikkeen taistelun paikka.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.