Euroopan vasemmisto vaatii joukkoja pois Afganistanista

15.01.2010 - 10:49
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

USA:n ja Naton johtajat aikovat lähettää Afganistaniin lisää sotajoukkoja ja alistaa myös siviilipalvelut entistä enemmän sodankäynnille. Euroopan vasemmisto tuomitsee tämän imperialistisen strategian ja vaatii kaikkien ulkomaisten joukkojen vetämistä. Afganistanista.

Berliinissä tammikuun alussa kokoontuneet Euroopan vasemmiston hallitus ja jäsenpuolueiden puheenjohtajien neuvosto korostavat lausumassaan, että Afganistaniin tarvitaan rauhanstrategia eikä uutta sotastrategiaa. Lausumassa tuomitaan jyrkästi USA:n ja Naton johtajien Lontoossa 28.tammikuuta pidettävälle Afganistan-konferenssille valmistelema laajennettu sotasuunnitelma.

– Afganistanin tilanteeseen ei ole sotilaallista ratkaisua. Rauha kasvaa afganistanilaisista ja sen ensimmäinen edellytys on ulkomaisten joukkojen vetäminen pois ja aseiden vaikeneminen. Sodankäynnin sijasta on ohjattava rahaa maan jälleenrakentamiseen, Euroopan vasemmisto esittää.

Berliinin kokouksiin liittyi Rosa Luxemburgin ja Karl Liebknechtin muistotilaisuus, johon osallistui sunnuntaipäivän aikana noin 40 000 ihmistä.

Pelkkä sääntely ei riitä

Euroopan vasemmiston puheenjohtaja Lothar Bisky piti ennenaikaisina puheita, joiden mukaan kapitalismin kriisi olisi ohi. Työttömyys kasvaa ja pankeille jaetut tukimiljardit aiotaan laittaa tavallisten ihmisten maksettavaksi.

Euroopan vasemmisto vaatii työllisyyden ja sosiaalisen turvallisuuden parantamiseksi konkreettisia tekoja, kuten palkkojen, eläkkeiden ja muun toimeentuloturvan korottaminen. Pelkkä sääntelyn lisääminen ei riitä vaan tarvitaan myös toisenlainen kehityksen malli, vaihtoehto kapitalismille, painotti kokouksessa alustanut Francois Houtard, joka on World Forum for Alternativesin puheenjohtaja ja Maailman sosiaalifoorumin neuvoston jäsen.

Useissa maissa vasemmisto on myös kokoamassa voimiaan oikeistoa vastaan. Esimerkiksi Italiassa on muodostettu Vasemmiston federaatio, jossa ovat mukana kommunistipuolueet, Rifondazione Comunista ja PDCI, ja eräitä pienempiä vasemmistoryhmiä.

Kansainvälinen yhteistyö tiivistyy

Berliinin kokous päätti Euroopan vasemmiston toimintaohjelman alkaneelle vuodelle. Se sisältää lukuisia tapahtumia ay-toiminnasta ja naisverkostosta kansanedustajien ja kunnanvaltuutettujen konferenssiin, kesäyliopistoon ja Euroopan sosiaalifoorumiin.

Euroopan vasemmisto on mukana järjestämässä laajaa Kansojen huippukokousta Madridiin toukokuussa, kun siellä pidetään EU:n ja Latinalaisen Amerikan maiden huippukokous. Berliinissä käytiin keskustelua myös mahdollisuuksista koordinoida laajemminkin kansainvälistä yhteistyötä.

Kokous otti kantaa Turkin kurdien oikeuksien puolesta ja tuomitsi heitä edustavan DTP-puolueen kieltämisen ja useiden sen kansanedustajien ja pormestareiden vangitsemiset. Euroopan vasemmisto ilmaisi myös solidaarisuutensa antikommunistisen hyökkäyksen kohteeksi joutuneelle Tshekin kommunistipuolueelle, jota maan ylähuoneen tilapäinen komitea on esittänyt kiellettäväksi.

Euroopan vasemmiston kolmas kongressi

Hallituksen ja puheenjohtajien kokoukset päättivät kutsua koolle Euroopan vasemmiston kongressin. Tämä järjestyksessä kolmas kongressi pidetään 3.-5.joulukuuta Pariisissa. Sen valmisteluja varten muodostettiin työryhmät, joiden tehtävänä on valmistella syksyyn mennessä esitykset jäsenpuolueiden käsittelyyn.

Euroopan vasemmistoon kuuluu jäsenenä 23 puoluetta ja tarkkailijajäsenenä 11 puoluetta. SKP:n edustajina sen hallituksessa ovat puheenjohtaja Yrjö Hakanen ja varapuheenjohtaja Lena Huldén. Vasemmistoliittoa edustavat Outi Ojala ja Jussi Saramo. (TA)

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (1 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.