Eurooppa on taistelun arvoinen

17.08.2015 - 15:30
(updated: 17.12.2015 - 16:29)
Kesäyliopiston aloitusseminaarissa Euroopan vasemmiston puheenjohtaja Pierre Laurent (keskellä) totesi, että Kreikan kriisi on samalla koko nykyisen EU-mallin kriisi. / Irene Auer |

Euroopan vasemmiston (European Left) ja Transform!-verkoston kesäyliopisto järjestettiin 8.-12. heinäkuuta Tšekin tasavallassa Litoměřicen kaupungissa. Tapahtuma kokosi jo kymmenettä kertaa yhteen kommunisti- ja vasemmistopuolueiden sekä kansalaisjärjestöjen väkeä ympäri Eurooppaa.Kesäyliopiston lukuisat seminaarit käsittelivät muun muassa feminismiä, siirtolaisuutta, äärioikeiston nousua ja vasemmistolaista ympäristöpolitiikkaa, ja keskusteluissa painottui usein erityisesti Itä-Euroopan näkökulma ja kokemukset.

Kreikan tilanne nousi odotetusti esille useissa eri keskusteluissa. Kesäyliopisto ajoittui päiviin, jolloin paikalla olleet kreikkalaiset eivät tienneet, olisiko kotimaa paluupäivänä enää Euroopan unionin tai rahaliiton jäsen.

Kesäyliopiston aloitusseminaarissa Euroopan tilanteesta ja tulevaisuudesta oli keskustelemassa muun muassa Euroopan vasemmiston puheenjohtaja Pierre Laurent. Hänen mukaansa Kreikan kriisi kuvastaa koko nykyisen valtaa yhä harvempien käsiin keskittävän ja demokratiaa kaventavan EU-mallin kriisiä. Valtaapitävät eivät ole ratkaisuillaan Eurooppaa pelastamassa, vaan ajamassa vain finanssimarkkinoiden etua uhreista välittämättä. Kriisi maksatetaan kansalaisilla ja samalla tuhotaan eurooppalainen sosiaaliturvajärjestelmä.

Voimat yhteen

Ranskan kommunistisen puolueen Anne Sabourin korosti, kuinka tärkeää on tuoda totuus esille nykyisestä kriisistä. Poliittisista syistä tuotettu ja median levittämä disinformaatio on voimakas ase euroeliitin lisäksi myös nousussa olevan äärioikeiston käsissä. Sabourinin mukaan on avattava velan kysymystä: kuka maksaa, mitä ja kenelle.

Euroopan vasemmiston varapuheenjohtaja Maite Mola muistutti, että Kreikan lisäksi on puhuttava myös Espanjasta, jonka tilanne vastaa monella tapaa Kreikkaa. Espanjassa köyhyys lisääntyy, työttömiä on viisi miljoonaa ja moni lähtee töiden toivossa maasta. Oikeisto hyökkää rajusti naisten oikeuksia vastaan muun muassa aborttioikeutta rajoittamalla.

Syrizan Natassa Theodorakopoulou totesikin, että budjettikuripolitiikan seuraukset ovat kaikkialla samat, ja siksi on yhdistettävä kaikki uusliberalismia vastustavat voimat. Vain yhden maan tukeminen ei hänestä ole tarpeeksi, vaan on tuettava kaikkia samassa tilanteessa olevia.

Solidaarisuutta kreikkalaisille

Kesäyliopiston keskusteluissa korostui vahva solidaarisuuden ja yhteistyön vaatimus. Julkilausumassaan osanottajat ilmoittivat tukevansa Kreikan kansaa, joka on nyt eturintamassa yhteisessä taistelussa kestävään kehitykseen ja rauhaan perustuvan Euroopan puolesta – sellaisen Euroopan, joka on taistelun arvoinen.

Valtaapitävät ovat julistaneet sodan Kreikan kansaa vastaan, sekä kaikkia niitä eurooppalaisia vastaan, jotka kohtaavat vain harvoille taloudellista hyötyä tuovan kurjistamispolitiikan, lausumassa todetaan. Tätä sotaa ei käydä vain vasemmistoa vastaan, vaan kaikkia niitä voimia vastaan, jotka puolustavat demokratiaa, sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja rauhaa.

Anne Sabourin sanoi, että on mentävä kritisoimisesta eteenpäin ja rakennettava vaihtoehtoja nykyiselle tilanteelle. Esimerkiksi Pariisissa toukokuussa järjestetty eurooppalainen vaihtoehtofoorumi tarjosi tärkeän tilan tarvittavalle yhteistyölle ja dialogille.

Ensikertalaisen tiedonjano kasvoi

Ensimmäistä kertaa Euroopan vasemmiston kesäyliopistoon osallistunut jyväskyläläinen Riikka Kaikkonen kuvaa kokemusta kokonaisuudessaan mahtavaksi. Kiinnostavat seminaarit ja keskustelut eri maista tulevien tovereiden kanssa herättivät Kaikkosessa uudenlaista paloa maailmaa kohtaan ja kasvattivat tiedonjanoa entisestään.

– Olen lukenut kotiin palattuani tuntitolkulla tietoa esimerkiksi Kreikan tilanteesta. Tavallaan harmitti tajuta, kuinka vähän loppujen lopuksi tiedän muiden maiden poliittisesta tilanteesta, historiasta tai ylipäätään mistään. Mutta kartutan tietoa pikkuhiljaa päähäni, niin ensi vuonna tiedän jo paljon enemmän, Kaikkonen kuvailee kesäyliopiston jälkeisiä tunnelmiaan.

Suomalaiselle kommunistille kansainväliseen tapahtumaan osallistuminen avartaa monella tavalla näkökulmia. Marginalisointiin ja historian jäänteeksi leimaamiseen tottuneelle tekee hyvää havaita, että muualla Euroopassa kommunisteja istuu parlamenteissa asti.

– Oli todella mukavaa kokea olevansa ”normaali”, vaikka onkin kommunisti! Kaikkonen kiteyttää.

Ympäristöjaosto virkistymässä

Riikka Kaikkonen kertoo, että kesäyliopiston ympäristöaiheisessa työpajassa päätettiin elvyttää muutaman vuoden hiljaiseloa pitänyt Euroopan vasemmiston ympäristöjaosto. Hän toivoo voivansa itsekin osallistua jaoston toimintaan tulevaisuudessa.

– Keskusteluissa koettiin tärkeäksi löytää ne asiat, joista olemme kaikki samaa mieltä. Suhtautuminen esimerkiksi ydinvoimaan ja lihatalouteen vaihtelivat, mutta toisaalta kaikilla on yhteinen päämäärä – sosiaalisesti ja ekologisesti kestävä maailma.

Uusien tovereiden kanssa Kaikkonen on jo ollut yhteydessä ja viritellyt mahdollista yhteistyötä. Myös suomalaisten välillä vallinneen puoluerajat ylittäneen hyvän hengen hän toivoo säilyvän ja todellisen yhteistyön lisääntyvän.

Positiivisen kokemuksen myötä Kaikkonen suosittelee hyvillä mielin kaikkeen kansainväliseen yhteistyöhön lähtemistä. Hänestä Euroopan vasemmisto on täynnä viisaita, mukavia ihmisiä, joiden kanssa on hyvä parantaa maailmaa.

– Solidaarisuus. Siinä sanassa kiteytyy mielestäni koko kesäyliopisto. Tuntuu hyvältä tietää, että ihmiset, jotka tuota kaunista sanaa peräänkuuluttivat, ovat tosissaan sen kannalla sekä valmiita tekemään konkreettisesti asioita solidaarisemman ja oikeudenmukaisemman maailman puolesta, Riikka Kaikkonen sanoo.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.