EV: Morian asukkaat evakuoitava kiireellisesti

10.09.2020 - 15:30
(updated: 15.09.2020 - 16:36)
Morian pakolaisleirin olosuhteet Kreikan Lesboksen saarella ovat jo pitkään olleet sietämättömät. Kuva Wikipedia

Tulipalo on tuhonnut Kreikan suurimman siirtolaisleirin, ihmisiä tupaten täynnä olevan Morian leirin Lesboksen saarella. Morian täysin ylikuormitetun leirin, jossa on noin 13 000 ihmistä, tilannetta on kritisoitu laajalti erittäin huonojen elinolojen vuoksi.

Leirillä on myös aiemmin tässä kuussa puhjennut koronaepidemia. Ensimmäisestä vahvistetusta Covid-19 -tapauksesta 2. syyskuuta lähtien tartunnan saaneiden määrä on kasvanut 35 ihmiseen.

Euroopan vasemmisto vaatii kaikkien Morian asukkaiden kiireellistä evakuointia. EV:n puheenjohtaja Heinz Bierbaum kommentoi aihetta torstaina.

– On kamalaa, että tilanne kärjistyi näin pitkälle. Emme voi enää pysyä välinpitämättöminä! EU on vastuussa tilanteen kärjistymisestä. Sen on toimittava välittömästi ja evakuoitava Moria, Bierbaum kommentoi.

Saaret eivät saa enää toimia vastaanottoleirinä, jossa pakolaisia majoitetaan toistaiseksi kauhistuttavissa olosuhteissa.

Puutteita pandemian ehkäisyssä

Leirin tulipaloa edelsi pakolaisten mielenosoitus, jossa he vastustivat epäinhimillistä majoitustilannetta ja riittämätöntä panostusta koronatartuntojen ehkäisyssä.

– Emme voi passiivisesti seurata tilanteen kriisiytymistä suljetussa pakolaisleirissä. Ylikuormitetulla leirillä on vanhuksia, joilla on huono terveydentila, raskaana olevia naisia, lapsia ja mielenterveyspotilaita, jotka pelkäävät ja altistuvat traumoille tämän kohtelun seurauksena. Kriisin torjumiseksi tarvitaan asianmukaista terveydenhuoltoa: iso testauskampanja, välittömiä parannuksia hygieniaolosuhteisiin sekä terveydenhuoltopalvelut, jotka ovat helposti kaikkien saatavilla. Näitä ehtoja ei voida täyttää Morian leirillä. Kuukausien ajan olemme huolestuneina seuranneet elinolosuhteiden puutteita Lesboksella sijaitsevilla leireillä. Varsinkin nyt pandemian aikana meidän on oltava solidaarisia emmekä voi jättää ketään pulaan. Meidän on evakuoitava ihmiset mahdollisimman pian, Bierbaum linjaa.

Euroopan vasemmisto vaatii Dublin-asetusten poistamista ja laillisten ja turvallisten humanitaaristen käytävien perustamista pakolaisten liikkumista helpottamaan. Sen mukaan tarvitsemme eurooppalaisen ratkaisun, joka kattaa kaikki EU:n jäsenvaltiot.

Saaret eivät saa enää toimia vastaanottoleirinä, jossa pakolaisia majoitetaan toistaiseksi kauhistuttavissa olosuhteissa. Euroopan vasemmisto tuomitsee kannanotossaan epäinhimillisen politiikan maahanmuuttajia kohtaan, ja ehdottaa sen sijaan turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten vastaanottopolitiikkaa, jossa kunnioitetaan ihmisoikeuksia, sekä otetaan huomioon oikeus liikkuvuuteen ja liikkumisvapaus kaikkien oikeuksina.

 

Tilaa Tiedonantaja ja saat radikaalin vasemmistolaisen äänen kotiisi kerran kuukaudessa ja/tai koko lehden diginä myös verkossa!

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.