Feminismi on kaikkien liike

07.03.2014 - 09:03
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Elämme kansantaloudellisesti tiukkaa aikaa. Poliitikot puhuvat kestävyysvajeesta ja julkisen talouden velkaantumisesta. Hyvinvointivaltio huojuu leikkausten ja veronkorotusten painosta.

Harvemmin puhutaan siitä, että hyvinvointivaltion romuttaminen koskettaa ennen muuta naisia.

Naisasialiitto Unionin pääsihteeri Milla Pyykkönen toteaa, että naisliike on huolestunut hyvinvointivaltion kohtalosta. Unioni on esimerkiksi antanut oman lausuntonsa valmisteilla olevasta varhaiskasvatuslaista. Myös surullisen kuuluisa sote-raportti on lausuntokierroksella. Koko sote-prosessi on Pyykkösen mielestä niin sekava, ettei siitä osaa sanoa miten homma menee.

Konservatiivinen takapakki

Hyvinvointivaltiota romuttavan politiikan kanssa käsi kädessä ovat yhteiskunnassa nousseet konservatiiviset arvot. Tämä näkyy muun muassa siinä, että naisilta on vaadittu enemmän joustoja leikkauspolitiikan edessä.

Konservatiivisuus näkyy Suomessa paitsi rasismin kasvussa, myös suoranaisena naisvastaisuutena. Naisiin kohdistuva vihapuhe on yleistynyt, ja usein sitä esittävät samat tahot kuin rasististakin vihapuhetta.

Yhteiskunnallisen kehityksen ajoittainen takapakki takaa, että feminismille on aina tarvetta.

– Tasa-arvo ei ole koskaan valmis, ja saavutettuja edistysaskeleita on valvottava. Ei voi jäädä laakereilleen lepäämää, naisasialiikkeen pitää olla koko ajan hereillä. Maailma ei ole valmis, pohtii Pyykkönen.

Palkkakissa pöydälle

Sosiaali- ja terveysministeriö aloitti maaliskuun alussa Kissa pöydälle –kampanjan, jolla kehotetaan puhumaan työpaikoilla avoimesti palkoista. Kampanjassa muistutetaan, että samasta ja samanarvoisesta työstä pitää maksaa naisille ja miehille samaa palkkaa.

Naisvaltaisten alojen kehnomman palkkauksen sanotaan usein johtuvan siitä, että naiset eivät osaa vaatia. Pyykkösen mielestä palkkatason ei pidä olla ensisijaisesti yksilön vastuulla. Tässä näkyy myös työväenliikkeen solidaarisuus tai paremminkin sen puute. Ay-liike on vahva teollisilla vientialoilla.

Tilastojen valossa tämän päivän Suomessa keskivertoduunari on hoiva- tai palvelualalla oleva nainen. Ay-liikkeessä elää silti edelleen sitkeässä käsitys ”oikeasta duunarista”, joka on kliseisesti teollisuustyötä tekevä haalarimies. Pyykkösen mukaan työväenliike voisi miettiä tätä kuvaa tarkemmin.

– Jos haluamme pitkällä tähtäyksellä muuttaa sukupuolijärjestelmää, on miehet saatava mukaan. Naisten yhteisöllisyyden tunne on tärkeää, kuten sekin, että naiset pääsevät ääneen. Silti feminismi on ehdottomasti kaikkien liike. Naiserityisiä kysymyksiä ei pidä unohtaa, mutta sukupuolijärjestelmän muuttamiseen tarvitaan laajaa yhteistyötä, sanoo Pyykkönen.

www.naisunioni.fi

Lue koko haastattelu 7.3. ilmestyneestä Tiedonantaja-lehdestä.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (5 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.