Fidel Castro

29.02.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 9 / 29.2.2008

Fidel Castro luopui Kuuban presidentin tehtävistä. Hänen tilalleen valittiin Raúl Castro taustallaan kokenut johtokollektiivi. Fidel Castro jatkaa kuitenkin toistaiseksi Kuuban kommunistisen puolueen johdossa. On siis aivan liian aikaista lausua muistosanoja. Loanheiton vastapainoksi kannattaa vain muistuttaa tietyistä asioista.


Fidel Castrolla on takanaan lähes 50 vuotta sankarillista taistelua ja johtajuutta. Hän selvisi lukemattomista CIA:n murhayrityksistä ja johti maansa läpi vuosikymmeniä jatkuneen epäinhimillisen saarron. Hän rakensi vahvan esimerkin vaihtoehtoisesta yhteiskunnasta samaan aikaan kun hän toimeenpani merkittäviä humanitaarisia avustusohjelmia maailmalla.


Castro jää historian aikakirjoihin ihmiskunnan sankarina. Hän saapui voittoisana Havannaan tammikuussa 1959 kaksi vuotta kestäneen sissitaistelun jälkeen. Hän peri köyhän, takapajuisen maan, jonka väestö oli valtaosin lukutaidotonta. USA:n rahapiirit käyttivät "takapihaansa" yksityisenä porttolanaan ja pelikasinonaan. Castro puhdisti Havannan, organisoi saaren ja pystytti edistyksellisen hallituksen. Suunnattomien vaikeuksien keskellä alettiin rakentaa tasa-arvoista ja solidaarista yhteiskuntaa.


USA:ta tämä ei miellyttänyt ja se järjesti Sikojenlahden maihinnousun huhtikuussa 1961. Castron joukot murskasivat hyökkäyksen, tappio jota Washington ei koskaan unohtanut. Kuubaa vastaan vuonna 1962 aloitettu ja yhä jatkuva saarto oli yritys kuristaa Kuuba kuoliaaksi.


Kuubalaiset ryhtyivät vastarintaan ja selviytyivät kaikista sabotaasiyrityksistä huolimatta. Kuubassa rakennettiin erinomaiset koulutus- ja terveydenhuoltojärjestelmät, joita maailmalla nyt ihaillaan. Siellä turvattiin kaikille synnyinoikeuksina työ, asuminen, vapaa-ajan toiminnot, liikenne, energia ja eläkkeet. Kuubalaisia yhä saarron puristuksessa vaivaavia arjen ongelmia on helppo pilkata, mutta pilkkaajat paljastavat vain oman moukkamaisuutensa.


Vuonna 1963 Castro aloitti Kuuban mallin kansainvälistämisen ryhtymällä viemään vastikkeetta maailmalle yhteistyöohjelmia koulutuksen, terveydenhuollon ja muun kehityksen aloilla. Nykyisin Kuuballa on lähes 40 000 terveydenhuollon työntekijää sadoissa ohjelmissa lähes 70 maassa. Samaan aikaan noin 9 000 opiskelijaa eri puolilta maailmaa koulutetaan Kuubassa huomispäivän lääkäreiksi ja hoitajiksi.


Erotessaan presidentin virasta Castro tietää, että Kuuban vallankumous ja sen kehittämä yhteiskuntamalli tulevat selviytymään; tietää, että hän on antanut ihmiskunnalle loistavan esimerkin siitä, mitä voidaan tehdä miljoonien ihmisten auttamiseksi tuottamalla julkisia palveluja voittojen käärimisen sijasta.


Mitään tästä ei tulla koskaan unohtamaan, ei silloinkaan kun kaikki kymmenen Castron kaudella istunutta USA:n presidenttiä ovat jo häipyneet historian hämärään.ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!