Hälytys, Pajunen esittää uudelleen palvelujen lopettamislistoja!

03.05.2010 - 12:37
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Helsinkiläiset ovat nousseet joukolla puolustamaan lähipalveluja. Kuva Puistolassa järjestetystä mielenosoituksesta. / Veikko Koivusalo |

Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen esittää uudelleen peruspalvelujen lopettamislistoja. Pajunen ehdottaa maanantaina 3.toukokuuta kokoontuvalle kaupunginhallitukselle, että se hylkää lautakuntien valmistelemat esitykset palveluverkosta, koska ne eivät johda palveluverkon laajaan supistamiseen. Pajunen vaatii kaikkia lautakuntia valmistelemaan uudet esitykset, jotka toteuttavat alkuperäisen palvelujen lopettamislistan tavoitteet tilojen vähentämisestä. Kaupunginhallituksesta esitys on tarkoitus tuoda lopullisesti päätettäväksi kaupunginvaltuustoon 19.toukokuuta.

Kaupunginjohtaja ei näköjään piittaa vähääkään asukkaiden mielipiteistä eikä kunnallisesta demokratiasta. Pajunen esikuntineen yrittää röyhkeästi pyyhkiä pöytää asukkaiden kuulemisen ja lautakuntien laajan valmistelun tuloksilla.

Pajunen ei esitä mitään konkreettisia palvelutarpeiden arvioon nojaavia perusteluja lautakuntien esitysten hylkäämiselle. Kaupunginjohtaja vetoaa vain siihen, että palveluverkkoa pitää supistaa tilojen ja menojen vähentämiseksi.

Palveluverkosta käydyn keskustelun aikana on käynyt täysin selväksi, että Helsingillä ei ole mitään taloudellista pakkoa supistaa palveluja. Kaupunki teki viime vuonnakin, keskellä lamaa voittoa, ja sillä on edellisten vuosien ylijäämiä kassatalletuksissa noin 900 miljoonaa euroa. Palveluverkosta käydyssä keskustelussa on myös osoitettu lukemattomin esimerkein, että Pajusen esittämät koulujen ja muiden tilojen vähentämiset eivät edes tuo todellisuudessa mitään kokonaistaloudellisia säästöjä. Samoin on osoitettu, että palvelut ovat jo nyt riittämättömät ja niiden karsiminen vain pahentaa laman ongelmia.

Kokoomuslaisen kaupunginjohtajan keskeisin perustelu on kaupunginhallituksen ryhmien maaliskuun lopulla tekemä onneton päätös ensi vuoden budjetin valmistelun raamista. Pajunen vetoaa siihen, että tämän täysin alimitoitetun budjettiraamin toteuttaminen edellyttää laajaa palvelujen tilojen ja menojen karsimista.

SKP:n ja Helsinki-listojen kaupunginvaltuutettu Yrjö Hakanen vetoaa muihin valtuustoryhmiin Pajusen esityksen hylkäämiseksi ja palvelujen lopettamislistojen hautaamiseksi. Aivan erityinen vastuu on nyt vihreiden, sosialidemokraattien, Vasemmistoliiton ja keskiryhmien valtuutetuilla, jotka lupasivat puolustaa lähipalveluja ja torjua Pajusen esittämät palvelujen lahtauslistat.

SKP:n ja Helsinki-listojen ryhmä on vastustanut Pajusen ja kokoomuksen ajamaa palveluverkon karsimista alusta alkaen, jo vuosi sitten valtuuston strategiaohjelman yhteydessä, esittäessämme lisäyksiä tämän vuoden budjettiin ja viimeksi arvostellessamme kaupunginhallituksen hyväksymää täysin riittämätöntä budjettiraamia. Tämän linjan mukaisesti ryhmä vastustaa myös Pajusen uusinta esitystä ja vaatii päinvastoin lisää rahaa palvelujen parantamiseksi ja lähipalvelujen lisäämiseksi.

Helsinkiläisten laaja kansalaistoiminta johti Pajusen edellisen lopettamislistan hylkäämiseen lähes kaikilta osin lautakuntien valmistelussa. Tätä toimintaa tarvitaan nyt uudelleen estämään jo kertaalleen hylättyjen lopettamislistojen läpi runnominen ja poistamaan lähinnä terveys- ja opetuslautakunnissa listoille vielä jääneet muutamat toimipaikat. Lopettamislistojen sijasta seuraavan budjetin valmistelun lähtökohdaksi pitää ottaa päinvastoin lähipalvelujen parantaminen, jota myös EU:n kestävän kaupunkikehityksen suositukset edellyttävät.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (10 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.